Горите съхнат със скорост метър на ден заради корояди

Засегнати са около 300 хил. дка, решението е сеч, шведски компании може да помагат

Горите съхнат със скорост метър на ден заради корояди

Приблизително 300 хил. дка гори в България са засегнати от корояди и гъбни вредители като заразените петна се разширяват понякога и с метър на ден и единственото лечение е сеч. Това стана при обход на гори на територията на горските стопанства Ардино и Женда, поделения на Южноцентрално предприятие. В инспекцията се включиха зам.-министъра на земеделието Атанас Добрев, представители на Института по гората към БАН и на Лесотехническия университет и областните управители на най-засегнатите области в страната - Кърджали и Смолян.

"Гората на Родопите съхне. Голяма част от територията на страната е поразена от корояд и гъбни вредители, това налага взимането на спешни мерки“, заяви Добрев, цитиран от агроведомството.

По думите му причината за бързото разпространение на вредителите е голямото количество вече увредена дървесина, която създава добра хранителна среда за вредителите. Над 2 млн. куб. метра повалени дървета стоят по ветровали, ветроломи, ледоломи и снеговали, и не могат да се извлекат от горите бързо, в рамките на година и да бъде усвоен материалът. Причината е, че тази дървесина се намират основно в недостъпни терени.

"Процесът е обезпокоителен и  е наложителна спешна човешка намеса", заяви академик Александър Александров от Института по гората към БАН. "Короядните петна се разширяват понякога и с метър на ден и трябва да лекуваме тази гора и това става със сеч. На места се засяга и дървесината около короядните петна, където короядът се е преместил и започва да ползва хранителната среда", каза още той.

Изнесените от ведомството данни сочат, че размерът на засегнатите от вредители иглолистни гори.ке разраства застрашително от средата на 2016 г. Засегнатите площи през миналата година са нараснали тройно спрямо година по-рано, а само за първото полугодие на 2017 г. увредените площи са се увеличили с близо 120 хил. дка.

Вредителят е изключително агресивен, прави по няколко поколения за сезон и в едно дърво могат да се открият до 10 000 корояда, разказа Пенчо Дерменджиев, директор на Лесозащитна станция- Пловдив.

Съхнещите гори са на 40-50 г., която се определя като пределна за тези изкуствени насаждения.

За решаване на проблема в държавните горски стопанства е ограничена сечта на здрави дървета, а приоритет се дава на изнасянето на увредената дървесина, обясни шефът на Изпълнителна агенция по горите Григор Гогов. Проблем е обаче наличието на работна ръка за извличане на пострадалите дървета. Тъй като проблемът засяга и частните гори, агенцията издирва собствениците им и им дава предписания за санитарна сеч и други мерки срещу вредителите.

Гогов посочи, че има възможност в решаването на проблема да се включат шведски компании, които да инвестират и да добиват дървесината със своя техника и работници. Ще търсим обработка на дървесината тук, принаденият продукт да остане в държавата, коментира той, цитиран от БТА.

В случаите, когато частни или общински собственици не извършват нужните сечи на съхнещи площи, горските стопанства ще предприемат санитарните или принудителни сечи. Приходите от реализация на дървесината ще бъдат преведени по сметки на частните горовладелци, съгласно средните цени. Това се налага, когато не могат да бъдат открити и идентифицирани собствениците.

Спирането на редовните сечи предизвиква недоволството на част от дърводобивните фирми в района, защото от санитарните сечи се добива предимно технологична дървесина и дърва за огрев, информират от Южноцентралното държавно предприятие. В резултат на това се повишава и цената на строителната дървесина в съседни области.

Споделяне

Още от Бизнес