Агенция "Митници" проверява как се изпълняват акцизните изисквания на петролния порт

Горива за 5 млн. лв. са отклонени от нефтеното пристанище на "Лукойл"

Уволнени са шефове на Бургаската митница заради манипулирани уреди на терминал "Росенец"

Горива за 5 млн. лв. са отклонени от нефтеното пристанище на "Лукойл"

Безпрецедентна чистка в Бургаската митница предприе шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, след като вътрешно разследване на митниците установи, че с покровителството на шефове на една от големите митнически дирекции са били източени горива за 5 млн. лв. през нефтения терминал "Росенец".

 

Проверката как е станало това изостри отново отношенията между Танов и бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим", към която е петролният терминал.

 

Агенцията установи, че за няколко дни през април уреди за отчитане на количествата горива, излизащи от петролния терминал "Росенец", са били умишлено привеждани от работен в тестов режим, по време на което големи необложени количества петрол са излизали от терминала, без да се регистрират в митниците и НАП.

 

Петролното пристанище все още е в процес на довършване на поставянето на измерителни уреди, като срокът за това е 1 юни т. г., но има действащо разрешително за работа като данъчен склад.

 

За манипулирането на уредите са съдействали четирима високопоставени служители на Бургаската митница, гласеше съобщението на митниците от четвъртък.

 

В петък стана ясно, че ръководителят на митница Бургас Валери Стефанов, заместникът му Кирил Динев и началникът на отдел "Последващ контрол" Ростислав Йонев са уволнени и срещу тях е заведено дисциплинарно производство.

 

Началникът на сектор "Енергийни продукти" в отдел "Акцизи" на митница Бургас Калина Димитрова е понижена в ранг. Продължава работата на отдела за вътрешни разследвания.

 

За временен началник на бургаската митница Ваньо Танов е назначил досегашния зам.-началник Венцислав Халаджов. Той ще остане на поста 45 дни, докато бъде проведен конкурс за нов ръководител.

 

Едновременно с това от агенция "Митници" са започнали процедура по преразглеждане на издадения акт за съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове на нефтопристанище "Росенец" на "Лукойл Нефтохим Бургас". На практика това означава, че се преразглежда издаденото разрешително на терминала да работи като данъчен склад и то може да бъде отнето.

 

По информация на Българска легия "Антимафия" през манипулираните уреди са минали неотчетени горива за 5 млн. лв. Отклонените средства са отишли за финансиране на предизборната кампания на една малка политическа партия.

 

Именно това отклоняване на горива, извършвано под чадъра на шефовете на бургаската митница, е накарало шефът на митниците Ваньо Танов да разпореди проверката дали нефтеният терминал действително заслужава да работи като данъчен склад.

 

"Росенец" разполага все още с месец и половина - до 1 юни, когато трябва да постави последните от всичките си измервателни уреди. Това е последният срок, който му бе отпуснат от митниците извън законовия заради сложността на съоръженията и големия брой уреди, които трябва да бъдат поставени.

 

Поради неизпълнението на наредбата за поставяне на измервателните уреди лицензите за данъчен склад на "Лукойл Нефтохим" и на терминала "Росенец" бяха отнети от митниците през 2011 г. със заповед на Ваньо Танов. Той публично изрази съмнения, че акцизният режим се нарушава от бургаската компания.

 

Рафинерията обжалва в административния съд заповедта, последва и силен политически натиск върху Танов и лицензите бяха възстановени, а на терминала бе удължен срокът за слагане на задължителните измервателни уреди.

 

В конфликта се намеси и президентът на руската компания майка "Лукойл" Вагит Алекперов, който дойде в България и обеща в срок слагането на уредите, както и допълнителни инвестиции в производството на "Нефтохим".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?