Горивата - до 15% по-евтини без монопола при складовете

Горивата - до 15% по-евтини без монопола при складовете

Цените на горивата биха могли да са с поне 10-15 процента по-ниски при реална конкуренция на пазара, без монопола на "Лукойл" върху данъчните складове. Това коментира Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията пред бТВ в сряда.

Ден по-рано от предоставени на "Нова република" данни, след съдебна битка с Министерството на финансите, стана ясно, че 92 процента от бензина и 82 на сто от дизела у нас минават през акцизните складове на "Лукойл”, а точно тези бази са почти незаобиколим фактор при търговията с горива на вътрешния пазар.

Единственият вариант вносителите да избегнат "наемането" на данъчен склад е да си платят акциза в държавата, откъдето внасят – например Гърция, да продадат горивото у нас и след това да чакат да им се възстанови платеното. Това трябва да се случва за всяка цистерна и според експерти е икономически неизгодно.

Изграждането на собствени данъчни складове струва между 200 и 300 милиона лева. Освен това държавата изисква и огромни банкови гаранции.

"Ти създаваш законова пречка на легалната конкуренция да се опита да играе на ценова война. Проблемът е, че държавата през 2009 година създаде тази промяна, за да се бори с контрабандата. Това беше целта. Идеята е, че ти като трябва да си го внесеш в акцизен склад първо горивото на входа трябва да имаш измервателен уред, имаш и на изхода”, обяснява Мартин Владимиров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес