Горивата и онлайн продажбите раздвижиха търговията на дребно

За първи път от началото на годината минимален месечен ръст от 0.2% през май

Горивата и онлайн продажбите раздвижиха търговията на дребно

Горивата и онлайн продажбите раздвижиха търговията на дребно, като за първи път от началото на годината е отчетен месечен ръст от 0.2% през май. Това показват предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

На годишна база оборотът в търговията на дребно расте с 0.8%, което е ускоряване на темпото спрямо отчетеното годишно повишение от 0.5% през април.

При изчисляването на сезонно изгладените данни от НСИ е премахнато влиянието на различният брой работни дни в месеца, националните празници и други отклонения. В раздела търговия на дребно не са включени продажбите на автомобили и мотоциклети.

Месечният ръст в търговията на дребно през май се дължи в най-голяма степен на увеличените продажби на автомобилни горива и смазочни материали с 1.1%. Това е традиционно за летните месеци и е свързано с ръста на пътуванията.

За последно месечният оборот в търговията нарасна през декември с 1.4 на сто спрямо ноември 2014 г. Последният месец от годината е традиционно силен в продажбите на дребно заради празниците покрай Коледа и Нова година.

На годишна база ръстът се дължи на увеличените продажби при онлайн пазаруването и продажбата на горива, които нарастват с по 7%, сочат още данните на НСИ.

Търговията на дребно в еврозоната също отбеляза растеж от 0.2% на месечна база, а в целия Европейски съюз увеличението е 0.3 на сто през май спрямо април. Годишното повишение във валутния съюз достигна 2.4%, а в ЕС – 3%, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Споделяне

Още от Бизнес