Горивото на скъд щяло да бъде унищожено до края на февруари

Течният окислител от ракетите "Скъд" ще бъде унищожен до края на февруари, обеща по време на парламентарния контрол днес министърът на отбраната на отбраната Николай Свинаров.

Според договорката с американската фирма-изпълнител на проекта за унищожаването на ракетите СС-23, Скъд и Фрог, то трябваше да бъде унищожено в Румъния до края на октомври 2003. Горивото обаче все още не е заминало за северната ни съседка, като от МО хвърлят вината за това върху Си Ди Ай. В момента то се съхранява на територията на страната ни и според твърденията на хората на Свинаров, не представлява опасност за местното население.

Междувременно преди месец, край тополовградското село Устрем експериментално бе унищожена част от стартовото ракетно гориво на "Скъд". Методът включва смесване на стартовото гориво с леко котелно гориво в съотношение 1:1. Процесът е бил верифициран от българско-американски екип, а след края му е останала единствено горивна смес, която не представлява предмет на контрол от американска страна. Свинаров заяви, че се надява изгарянето на останалото количество от стартовото гориво да продължи още през следващата седмица.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: