"Горна Арда" ще носи евросубсидии за развитието на региона

"Горна Арда" ще носи евросубсидии за развитието на региона
С проекта за строеж на хидрокаскадата "Горна" Арда" България може да кандидатства за евросубсидия за развитие на региона в периода 2013-2017 г. Това съобщи във вторник пред журналисти Вернер Казагранде, ръководител на проекта, за чиято реализация ден по-рано бе подписано акционерно споразумение между НЕК и австрийската ЕВН. Това стана в присъствието на премиера Бойко Борисов, който подписа с министър-председателя на Долна Австрия Ервин Прьол меморандум за съвместни действия при изготвяне на рамката за разпределяне на европейските фондове за регионално развитие.

Борисов и Прьол взаимно се окачествиха като "строги и дисциплинирани ръководители" и се разбраха, че ЕВН, чийто бизнес е съсредоточен най-вече в ръководения от Прьол регион, вече ще работи в България така, както в Австрия.

Казагранде заяви, че с НЕК проучват възможностите да се кандидатства за евросубсидия за пътища и регионално развитие в района на Кърджалийско, тъй като една хидроцентрала, освен че произвежда ток, се превръща в атрактивно място за туризъм, водни спортове и др. Като пример той даде тяхната централа в Отенщайн, Долна Австрия.

По думите му се очаква хидрокаскадата да бъде въведена в експлоатация през 2015 или 2016 г. и произведената от водата енергия да покрива нуждите на 15 на сто от клиентите на компанията.

ЕВН снабдява с електроенергия региона на Югоизточна България.

Казагранде обаче не се нае да прогнозира какво ще е отражението на това производство върху цените на тока, тъй като изрази надежда дотогава в страната ни да има развит електроенергиен пазар, при който цените да се определят според търсенето на пазара.

Той допълни, че ЕВН не смята да инвестира пари за бърза печалба, а залага дългосрочна възвращаемост на инвестицията – 30-40 години.

Освен това в момента се обмисля дали хидрокаскадата, в която австрийската компания ще държи 70%, а НЕК – останалите 30%, да не се превърне в ПАВЕЦ – помпено-акумулаторна водноелектрическа централа, която да може да покрива върховото потребление. Това, както и точният размер на инвестицията в проекта, ще станат ясни до края на годината. Тогава дружеството ще кандидатства пред държавата за издаването на първокласен сертификат за инвестиции, който позволява купуване на земя без търгове, помощ за инфраструктурата и др.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?