Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Горнооряховският суджук стана първия защитен в ЕС български продукт

4 коментара

Европейският съюз регистрира в четвъртък в официалния си вестник Горнооряховския суджук като защитено наименование, което може да се използва само от български производители, съобщиха от министерството на земеделието и храните.

 

Така Горнооряховският суджук (Gornooryahovski sudzhuk) става първото българско защитено географско наименование съгласно европейската политика на качество. То може да се използва на територията на Европейския съюз, включително и в България, само от производителите, членове на Сдружение "Раховец – 2007”- Сред тях са три горнооряховски фирми - "СТЕФМАРК – Стефан Марков”, “Р.А. – 03 – Боби” и "Родопа–Горна Оряховица-96”.

 

Контролът върху правомерната употреба на наименованието на пазара и при производителите съгласно националното законодателство ще се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните, допълниха от агроведомството.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #4

    А дали ще се приготовлява с форсиращи зреенето дрожди? Както е напоследък, та вкусът на всички луканки и суджуци е кисел? И вместо благородна бяла плесен по червото посипват брашно?

  2. Анонимен
    #3

    И къде го този суджук сред стотиците нещастни имитации на българския пазар?!

  3. Chavdar Balinov
    #2

    Това за Суджука е много хубава, светла за България новина, точно преди Коледа! Тревожа се обаче, че още никой не е защитил наименованието на техническото постижение за 20 век на България, според авторитетното всенародно допитване отпреди няколко години - Чушкопека!

  4. Анонимен
    #1

    Браво! Това трябва да се случи и с много други уникални български продукти, за да си запазим автентичноста в глобализиращия се свят!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам