Горски пожар източно от Рим наложи евакуацията на хора

Горски пожар източно от Рим наложи евакуацията на хора

Жителите на малки села на около 40 километра източно от италианската столица Рим бяха евакуирани днес заради горски пожар, пламнал в района, където температурата достигна около 37 градуса, предаде Ройтерс.

През последните седмици обширни територии в Южна Италия попаднаха в плен на огнени стихии, главно в област Калабрия и на островите Сицилия и Сардиния. В сряда в югоизточната част на Сицилия бе измерена температура от близо 49 градуса - според някои информации рекорд в историята на Европа.

Горещата вълна се придвижи на север и през изминалата нощ 25 семейства трябваше да бъдат евакуирани от жилищата си заради пламъците, обхванали природния резерват Монте Катильо в близост до римското предградие Тиволи. На безопасно място са били изведени и 30 обитатели на дом за бедни деца и сираци.

Пожар е възникнал през нощта край южния град Отранто. Летовниците в близък курорт са били евакуирани заради задушливия дим. Едно шосе в район е било затворено за движение.

Вчера италианският премиер Марио Драги обеща финансова помощ за пострадалите общини и обяви план за повторно залесяване на опожарените площи и за повишаване на устойчивостта срещу природни бедствия.

Споделяне

Още от Европа