Горски пожар край Бодрум наложи евакуация на туристи

Сн. ЕПА/БГНЕС

Нова евакуация заради горски пожар се наложи в турския курорт Бодрум. 540 души са били превозени с лодки до хотелите, където са настанени. Все още продължава гасенето на пет огнища в провинциите Анталия и Мугла, съобщава в неделя БНР.

Спасени са хора и от селището Сърткьой в провинция Анталия.

Министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли съобщи, че 15 от горските пожари още не са овладени. Все още има активни огнища в областите Анталия и Мугла.

Шестима са загиналите, след като огнената стихия опустоши големи райони в южната част на страната

Президентът Реджеп Ердоган предупреди с най-строги наказания, ако бъдат заловени хора, участвали в палене на горски територии. Досега няма официална информация, че големите пожари са причинени умишлено.

Чуждестранни лидери предложиха помощ на Турция за справяне с последствията от мащабните горски пожари.

Ердоган вече благодари на руския си колега Владимир Путин за изпратените самолети и хеликоптери, с които са гасени пламъците.

От 28 юли до днес в Турция са локализирани 98 огнища на горски пожари, повечето в южните региони Анталия, Мармарис, Бодрум.

Властите обявиха, че вече контролират 88 oт огнищата.

Президентът Реджеп Ердоган съобщи, че 50 милиона турски лири - или близо 6 милиона долара, са отпуснати за обезщетения и възстановителни работи в опустошените райони.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?