Горски пожар край Марсилия доведе до евакуация на 2000 туристи от къмпинг

Горски пожар край Марсилия доведе до евакуация на 2000 туристи от къмпинг

Горски пожар изпепели стотици хектари растителност в събота вечер в района Бер близо до Марсилия, Югоизточна Франция, и предизвика евакуацията на хиляди туристи от къмпинг като предпазна мярка, съобщи Франс прес в неделя.

Според последните оценки на пожарникарите 650 хектара гора е унищожена от пламъците, които се виждали от Марсилия. Пожарът е овладян, заяви около 1.00 ч. през нощта, съобщи полковник Люк Жорда, директор на сапьорско-пожарникарската служба на департамент Буш-дю-Рон.

Смята се, че горяща лека кола била първопричината за пожара. Пламъците избухнали около 21.00 ч. местно време, обхващайки  първоначално необитаема площ между 800 и 1000 хектара, но разнесени от бурния вятър мистрал (със скорост 90 км/ч), се спуснали чак до Кари-льо-Руе и Сосе-ле-Пен, популярни курорти на средиземноморския бряг. В Кари-льо-Руе пожарът довел до превантивна евакуация на 2000 туристи от къмпинга Лу Солей, част от които били подслонени в гимназия в града. Десет процента от гостите на къмпинга са чужденци.

На хълмовете над града покривите на отделни къщи са изгорели, но ситуацията бързо била овладяна.

Близо 6000 пожарникари и 75 пожарни коли са пристигнали на мястото, включително от съседните депаратменти Вар, Воклюз и Гар. Два хеликоптера Даш-8 от Гражданска защита се включили в гасенето. Това е първият горски пожар това лято в района Прованс-Алпите-Лазурния бряг, където те са често явление.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?