Горски пожар лумна край Копривщица

Над 3 500 декара площи са пострадали в резултат на възникнал във вторник пожар в района на държавните лесничейства Панагюрище и Копривщица, който се е разраснал и гасенето му продължава, съобщиха в сряда от Министерството на земеделието и горите. Огънят вероятно е лумнал от запалване на сухи треви и храсти извън горския фонд, след което се е разпространил на фронт над 5 км.

Въпреки че в потушаването на огъня са се включили противопожарните ядра на двете държавни лесничейства, хора и техника на районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и местното население, той се разраства на още няколко огнища. От Националното управление на горите прогнозират, че гасенето ще продължи и в четвъртък.

До сряда вечерта са опожарени предимно сухи треви и храсти, но вече има засегнати и горски територии. С оглед усложняване на обстановката към мястото на пожара спешно е заминал зам.-министърът на земеделието и горите Стефан Юруков.

Допуска се версията, че пожарът е причинен умишлено, а не възникнал в резултат на необичайно топлото за сезона време  

Пак от палене на сухи треви и храсти е възникнал пожар и в лесничейството Чупрене, където са пострадали около 200 дка горски фонд. Благодарение на бързата намеса на служители по горите, пожарникари и местното население е предотвратено навлизането на огъня в биосферния резерват „Чупрене”.

Във връзка с необичайните метеорологични условия за началото на годината, продължителното затопляне на времето и появата на благоприятни условия за възникване на пожари в горите, Национално управление по горите напомни за опасността от възникване на пожари при нерегламентирано изгаряне на стърнища и растителни остатъци. Не е отменена и забраната за палене в горския фонд и на 500 м от неговите граници.

Споделяне

Още от България