Горски пожар в Чернобилската забранена зона е локализиран

Горски пожар в Чернобилската забранена зона е локализиран

Горският пожар, който избухна в Чернобилската забранена зона вчера, е локализиран, съобщи мнистерството на вътрешните работи на Украйна, цитирано от ТАСС в сряда.


Ситуацията е под контрол. Продължават да тлеят само отделни огнища - трева, подлес, паднали дървета и пънове. За потушаването на пожара са привлечени 35 единици техника и 150 пожарникари. Полицията разследва причините за възникването на пожара.


Системата за контрол на радиационната обстановка бе приведена в режим на извънредна ситуация, след като првоначално бе съобщено, че основното огнище се намира в района на хранилището за отработено ядрено гориво. Украинската служба за извънредни ситуации обаче увери, че разпространение на продукти от горенето към Киев не се наблюдава, а радиационният фон, както в Чернобил, така и в украинската столица, не е надвишен.


И преди са възниквали пожари в Чернобилската забранена зона, предизвикани от възпламеняване на гори и торфени площи. През април 2015 г. възникна един от най-големите пожари, обхванал 400 хектара от забранената зона. През 2016 г. също имаше пожари.

Споделяне

Още от Свят