Горски пожар в Чернобилската забранена зона е локализиран

Горски пожар в Чернобилската забранена зона е локализиран

Горският пожар, който избухна в Чернобилската забранена зона вчера, е локализиран, съобщи мнистерството на вътрешните работи на Украйна, цитирано от ТАСС в сряда.


Ситуацията е под контрол. Продължават да тлеят само отделни огнища - трева, подлес, паднали дървета и пънове. За потушаването на пожара са привлечени 35 единици техника и 150 пожарникари. Полицията разследва причините за възникването на пожара.


Системата за контрол на радиационната обстановка бе приведена в режим на извънредна ситуация, след като првоначално бе съобщено, че основното огнище се намира в района на хранилището за отработено ядрено гориво. Украинската служба за извънредни ситуации обаче увери, че разпространение на продукти от горенето към Киев не се наблюдава, а радиационният фон, както в Чернобил, така и в украинската столица, не е надвишен.


И преди са възниквали пожари в Чернобилската забранена зона, предизвикани от възпламеняване на гори и торфени площи. През април 2015 г. възникна един от най-големите пожари, обхванал 400 хектара от забранената зона. През 2016 г. също имаше пожари.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?