Горски шеф уволнен за унищожените фиданки на Витоша

Други четирима си отиват заради липса на контрол в стопанствата им, наложени са още над 300 наказания

Горски шеф уволнен за унищожените фиданки на Витоша

Шефът на Държавното горско стопанство в София Георги Христосков е бил уволнен заради унищожените над 20 дка млади фиданки край хижа "Алеко" на Витоша при разоряване с тежки машини на терена, съобщиха от Югозападното държавно предприятие (ЮДЗП), което отговаря за тази територия от природния парк. Пораженията в гората бяха установени от природозащитници в началото на ноември миналата година и по случая бе образувана прокурорска проверка, чийто резултат обаче все още не е ясен.

Малко след това от Министерството на земеделието и храните бе обявено, че контролът в горското стопанство бил недостатъчен и са наложени административни наказания на служителите, виновни за констатираните нарушения в Природен парк "Витоша”. Освободен бе началникът на горскотехническия участък за района на Витоша, а горският надзирател за същия район е бил преместен. Директорът на Държавното горско стопанство-София пък бе лишен от една месечна работна заплата.

Сега обаче става ясно, че Христосков вече е освободен, както и още четирима горски шефове, на чиито територии е установена незаконна сеч и нелегално прекарване на отрязаните дървета.

С поста си се разделя директорът на Държавно горско стопанство-Етрополе Иван Иванов, тъй като при проверка на 29 декември 2015 г. били хванати да се превозват незаконно отсечени от манастирска гора дървета. От притежавани от етрополския манастир "Света Троица" насаждения били отрязани без разрешение 876 бука. За техния превоз било използвано законно разрешително за транспорт, но издадено за съседен район на добив на дървесина, с което бил напрпавен опит за измама.

Шефът на ДГС-Дупница Атанас Диманков си отива заради установена незаконна сеч на 59 дървета бял бор и ела от терен, където не е била разрешена сеч, а други 11 дървета са били изнесени от съседен район, където е имало позволение за добив на дървесина, но въпросните отрязани дървета не са имали контролни марки.
 
Заради недостатъчен контрол е отстранен и Борислав Котузов – директор на ДГС-Симитли, а шефът на Държавното ловно стопанство в Осогово  Бисер Дачев, който до февруари 2013 г. оглавяваше Изпълнителната агенция по горите, е уволнен заради злоупотреба със служебно положение..

Останалите освободени от длъжност заради неизпълнение на служебни ангажименти са  началник на отдели, лесничеи и надзиратели. Над 300 горски служители са с наложено дисциплинарно наказание, в това число и предупреждение за уволнение, допълват от агроведомството.

Проверките в държавните горски предприятия за незаконна сеч и как се изпълнява контролът в териториите, които стопанисват продължават, посочват още от министерството,

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?