Горски "вербували" за изборите с дърва за огрев

Горски "вербували" за изборите с дърва за огрев

Земеделският министър Христо Бозуков обяви в петък, че горските по места активно участват в печеленето на гласове за определени партии, като ги "компенсират с дърва за огрев". Такива сигнали били пристигнали в министерство на земеделието от различни точки на страната.

"Тези хора(горските служители - б.а.) упражняват политически натиск върху местното население, за да гласува за определена партия. Има такива сигнали", каза Бозуков пред bTV.

Той добави, че те не гледат на гората като добри стопани, а са се превърнали в едни дърводобивници.

Бозуков добави, че директно им е поставяна квота колко хора да се вербуват и да се компенсира това с определен брой кубици дърва за огрев.

Министърът посочи, че има данни, че обозначителните знаци на колите на горското са били сваляни и превозните средства са участва в предизборната кампания за "вербуване" на потенциалните избиратели.

Министърът не уточни в полза на коя политическа партия е правено това. Само преди дни в интервю за Mediapool новият шеф на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев обяви, че всяка власт използва горските служители за определени политически цели.

Наред с това в предходните години многократно бе посочвано, че и друга държавна схема, свързана с горите, се ползва за предизборни цели. Това е изкупуването на гори от частни лица с цел запазването им. За "богатата на избори" 2021 г. за целта са предвидени рекордните 2 млн. лв.

Преди броени дни земеделският министър освободи част от управата на 6-те държавни горски фирми. Той посочи, че конкретната причина е неизпълнение на финансовите планове на съответните предприятия, които били на загуба между 500 000 и 1 млн. лв.

В предходните дни обаче дойдоха и първите сигнали, че бившите шефове на горските предприятия ще съдят Бозуков за уволнението си. Публично това обяви шефът на Южноцентрално държавно предприятие Ботьо Арабаджиев. Той посочи, че е професионалист, назначен след законно проведен конкурс, а във въпросното предприятие е вече 11 години.

Пред btv Бозуков заяви, че няма какво да си говори с инж. Арабаджиев. Бозуков посочи, че се консултирал с юристи, които му посочили, че "този който те назначи, може да те уволни. Принципалът може да те уволни", каза още министърът.

От изказването на Христо Бозуков стана още ясно, че масово в оранжериите зеленчуци се отглеждат не върху почва а чрез хидропоника, т.е. корените на растенията са директно във вода или в друг слой. Министърът загатна, че има идея на етикетите на родните зеленчуци да пише "Зеленчуци, отглеждани върху почва", за да могат да се ориентират производителите.

Споделяне

Още по темата

Още от България