Горските предприятия ще залесят 14 хил. дка през тази година

Танева и заместникът й Костов се включиха в засаждането на фиданки край село Локорско

Близо седем милиона фиданки ще бъдат залесени върху 14 хиляди декара през настоящата година от държавните горски предприятия, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в понеделник. Тя се включи в акция по залесяване в землището на село Локорско, заедно със заместника си Георги Костов, зам.-шефа на Изпълнителната агенция по горите Красимир Каменов и директора на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов.

За тазгодишната залесителна акция са предвидени над 11 млн. лв от бюджетите на държавните горски предприятия.

Само в пострадалия от пожар преди година участък, в чието залесяване се включи Танева, ще бъдат засадени 65 600 фиданки върху 144 дка площ.

Агроминистърът каза, че през тази седмица ще бъдат готови и законодателните мерки на ведомството за засилване контрола върху добива с цел предотвратяване на незаконната сеч, след което приемане от парламента ще може да отпадне тримесечната забрана за износ на дървесина, която влезе в сила в началото на март.

Времето е избрано символично тъй като от 1 април традиционно се чества седмицата на гората.

Нормативните документи, които включват промяна и изменение в Закона за горите, както и 3 изменения на действащи наредби, ще се публикуват за обществено обсъждане. "Ще приемем всички предложения на заинтересовани лица и на обществото, които биха довели до търсените от нас цели, а именно съхраняващото ползване на българската гора“, посочи министър Танева.

Зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов обяви, че страната ни заема трето място в Европейския съюз по относителен дял на невъзстановените гори. Според проучване на "Глобал Форест Уоч" в периода от 2001 до 2013 г. загубите на гори е едва 0.21%.

Споделяне

Още от България