Горските заменки правени под политически натиск

Горските заменки правени под политически натиск

Над предишния председателя на Държавната агенция по горите (ДАГ) Стефан Юруков е оказван политически натиск при извършването на горските заменки, влияние върху взимането на решение и върху избора на това къде и на кого ще се извърши замяна на терена. Това съобщи в понеделник пред бТВ новият шеф на ДАГ Георги Костов, коментирайки, че прокуратурата трябва да се заеме не само с Юруков, но и за хора над него. По думите му това вече се проверява детайлно и се допуска, че натискът е упражняван от партийни ръководства.

ДАГ бе сформирана през август 2007 г., след като управлението на горите бе изведено от тогава контролираното от ДПС Министерство на земеделието и горите и мина на пряко подчинение на бившия премиер Сергей Станишев (БСП), който назначи Стефан Юруков за шеф на новата агенция.

Според Костов лесно може да се докаже, че е имало политически натиск за извършването на заменките, станали символ на корупция и върху които бе наложен мораториум през януари 2009 г. след силен натиск от страна на Брюксел. Дни преди влизането му в сила бившият шеф на ДАГ подписа ударно 47 заменки. Сегашният председател каза, че като се проверят папките с подадените заявления за замени и се види кои папки с имената на кои лица и фирми са разгледани и кои не са разгледани, може да се установи от къде е дошъл натискът.

Като по-сериозен проблем с горските заменки той очерта разпродажбата на бившите държавни терени на парчета на други собственици, като някои от тях били изтъргувани и втори и трети път и притежателите вече са много.

По думите на Костов това “със сигурност е схема“, защото след препродажбите трудно може да се проследи историята на терените. За отделните вече раздробени парчета гори се подават документи в общинските служби по земеделие и гори и службите по кадастър, а ДАГ няма общ кадастър за да се види какво се е случило с терените. Новата власт обаче е възложила на регионалните дирекции по горите да проверят какво е станало със заменените площи.

Според председателя на горската агенция тотална забрана на смяната на предназначението на вече заменените държавни гори може да попречи на реализацията на обществено значими проекти. Той даде за пример разпоредителна сделка, при която държавна гора е сменена за общинска, за да може да се разшири гробищен парк.

Затова е необходимо преди въвеждането на мораториум върху смяната на предназначението на заменени гори да се разгледа всяка една от тези сделки и ограниченията да са диференцирани, посочи Костов.

Той допълни, че от 2003 г. насам заменените територии от държавния горски фонд са 33 хиляди декара, като почти всички от тях са на "апетитни" места като Черноморието и планинските курорти. Щетите за държавния бюджет от тези заменки са за милиарди левове.

Костов съобщи още, че са спрени част от конкурсите за отдаване на концесия на държавните ловно стопански територии. Половината от обявените процедури са проведени, една част се

оспорват. “Останалата половина ние сме ги спрели с отлагане, както тези, които са проведени, ще бъдат преразгледани по нова методика за оценяване, за да няма съмнения“, допълни шефът на ДАГ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?