"ГОРУБСО-Мадан" ще тегли заем за заплати, обжалва отнемането на концесията

Синдикатите обещаха помощи на бедстващите и стачкуващи миньори

"ГОРУБСО-Мадан" ще тегли заем за заплати, обжалва отнемането на концесията

Протестите на миньорите срещу работодателя в "ГОРУБСО-Мадан" и забавянето на заплатите им продължават на фона на обещания на ръководството на предприятието да тегли кредит за да погаси дължимите трудови възнаграждения и закани на държавата да отнеме концесията за добив на предприятието на бизнесмена Валентин Златев.

В същото време доставчикът на електроенергия ЕВН съобщи, че увеличава времето, в което предприятието ще е без ток, след като миналата седмица заради борч бе въведен режим на тока по схемата 2 часа има електрозахранване, 3 часа няма. Сега дружеството няма да има по четири часа електроснабдяване.

Синдикатите пък заявиха, че ще търсят начин да подпомогнат изпадналите в най-голямо финансово затруднение работници.

"Знаете, че от снощи са предприети действия вече да бъде махнат този човек (Валентин Златев – бел. ред.), дето каквото хвана всичко съсипа. Най-накрая държавата влезе в час и тръгна да го маха, само че проблемът е, че това става бавно. Ще видиме с миньорите някакви помощи, нещо да намерим да правим, защото вие бедствате", каза пред стачниците президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев

От Федерацията на независимите синдикати на миньорите настояват в рамките на 15 дни концесионерът да изплати всички стари задължения за миналата и тази година, каза председателят ѝ Пенчо Токмакчиев.

Ръководството на "ГОРУБСО-Мадан" пое миналия петък ангажимент през министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков да плати още в понеделник част от забавените заплати и да предостави график за погасяването на останалите задължения към работниците.

Договорката беше до 12 март да се платят 700 хил. лв. от задълженията за заплати, просрочените сметки за ток и ще се осигурят безопасни условия за работа в мините. Това обаче не се случи и във вторник от Катар Трайков обяви, че държавата предприема процедура по отнемане на концесията от компанията на Златев.

Изпълнителният директор на минното дружество Съби Кючуков заяви в сряда, че ще направят възражение срещу отнемането на концесиите.

"Ние ще работим в този срок да си изпълним ангажиментите към работниците, ангажиментите, поети към прекратяване постоянното електрозахранване на нашите рудници, ангажиментите по осигуряване на материали, обезпечаващи на сто процента условията на труд на дружеството", каза Кючуков.

Ако в рамките на даденото от икономическото министерство 30-дневно предизвестие на концесионера на "ГОРУБСО-Мадан" за прекратяване на договора, се платят заплати и осигуровки, държавата може да спре процедурата. Това каза пред журналисти в парламента заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той заяви, че ако концесионерът, след изпълнение на всички условия, остане същият, дружеството ще бъде следено внимателно както от министерството, така и от Главна инспекция по труда (ГИТ), за да не се повтори кризата.

Отнемането на концесията не е едностранен акт от страна на министъра, а става с решение на правителството, уточни Делян Добрев.

Заместник-министърът е оптимист, че желаещи да поемат концесията със сигурност ще се намерят. По-добрият вариант ще е или сегашният концесионер да изплати заплатите, или междувременно да се споразумее с друг, който да поеме неговите задължения.

Ако се стигне до прекратяване на концесията, този акт може да бъде обжалван, а дори и да влезе в сила, трябва да стартира търг за нова концесия. Това също отнема време и има опасност за хората да останат без работа, коментира Добрев. Той коментира, че случаят е един от малкото, когато самите работещи настояват за отнемане на концесията, но са наясно, че процедурите могат да се проточат. Задълженията на фирмата към работещите остават, те няма да загубят заплатите си и социалните осигуровки, увери заместник-министърът на икономиката.

Той припомни, че до стартиране на процедурата по отнемане на концесията се е стигнало заради системно неизпълнение на концесионния договор за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, плащане на здравни и социални осигуровки, на заплати, както и на концесионни такси. След даване на срок за погасяване на сумите, са платени 92-93 хил. лв.

Концесията за "ГОРУБСО - Мадан" е за 35 години, сключена е през 1999 г. като приватизационна сделка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?