“ГОРУБСО-Мадан” заработи, ОЦК-Кърджали остава в стачна готовност

Сн. БГНЕС

Добивното предприятие “ГОРУБСО-Мадан” заработи отново във вторник след смяната на стария собственик Валентин Захариев с Николай Вълканов. В същото време работещите в "Оловно-цинковия комплекс" (ОЦК) в Кърджали, който също е на Захариев, остават в стачна готовност до понеделник. По този начин те дават последна отсрочка в търсенето на нов собственик, въпреки че преди Великденските празници получиха по заплата и половина.

 

Миньорите слязоха в мините в Мадан

 

В “ГОРУБСО-Мадан” е възстановено производството в двата рудника - "Крушев дол" и "Петровица", както и във флотационната фабрика в Рудозем. Това съобщи новият изпълнителен директор на дружество Сергей Атанасов, цитиран от БТА.

 

Работата в мините в Мадан започва след 45-дневен престой заради миньорските протести за неизплатени заплати. Стачката доведе до смяната на собствеността в предприятието след намесата на държавната власт, която държи 20 процента от предприятието.

 

Нормалният работен ритъм в рудниците е възстановен, след като са изпълнени предписанията на Инспекцията по труда. Миньорите започват работа с осигурени работни облекла, каски и материали.

 

Новите собственици са направили ремонти на битовите корпуси на двата рудника и са изпълнили препоръките на инспекцията за обезопасяване на работните места.

 

Отстранени са всички аварии, предизвикани от режима на тока в мините през март. Доставчикът ЕВН прибягна до принудителното спиране на електричеството в мините заради неплатени сметки.

 

В ОЦК-Кърджали седмица спокойствие

 

В същото време работниците от другото предприятие, което все още е собственост на Валентин Захариев – ОЦК-Кърджали, ще бъдат в стачна готовност до понеделник. Това стана ясно след приключили разговори между тях и ръководствата на двата основни синдиката днес.

 

Така металурзите дават на банките - кредитори на завода време от една седмица в спокойна обстановка да обсъдят възможностите за най-оптималната подмяна на ръководния екип на комбината, каза регионалният координатор на КНСБ Иванка Караколева.

 

В нито едно от основните производства на най-големия завод за цветна металургия у нас не се работи.

 

На Разпети петък - 13 април, след намесата на премиера Бойко Борисов, всички работещи получиха по заплата и половина. Захариев дължеше на металурзите над 1.4 млн. лв. за заплати, като вече са изплатени 500 хил. лв. Парите са част от 4-те милиона лева, които Захариев получи след финализиране на сделката с ”ГОРУБСО-Мадан". Останалите суми трябва да се платят след празниците.

 

Премиерът Борисов обеща до един месец ОЦК-Кърджали да има нов инвеститор. По думите на финансовия министър Симеон Дянков от седмица се водят преговори с потенциалните инвеститори в дружеството. В разговорите участват и кредиторите, като за това са пристигнали екипи финансисти от Женева, Мюнхен и Париж, каза Дянков.

 

Остава обаче неизпълнено искането на протестиращите мажоритарният собственик Валентин Захариев да смени мениджмънта на предприятието, стана ясно след днешната среща със синдикатите.

 

От началото на протестите, от 45 дни, в ОЦК не е стъпвал неговият изпълнителен директор Славея Стоянова. Тя отсъстваше и на разговорите в София, уточни Иванка Караколева.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?