Горя Министерски съвет, тежко пострада пожарникар

Пожарникар пострада тежко при потушаването на огъня, избухнал в сградата на Министерски съвет в събота вечерта. Обгазени са двама служители на Национална служба за охрана и още един огнеборец.

При вестта за пожара и спомена за опустошения преди 14 години бивш партиен дом, на "Дондуков" 1 в столицата веднага се събраха вицепремиерът Пламен Панайотов, главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов, шефът на пожарната ген. Кирил Войнов, директорът на СДВР ген. Румен Стоянов, служители на Министерски съвет и много журналисти.

В коментари кой евентуално е отговорен прехвърчаха искри на напрежение между генералите от МВР и НСО Борисов и Владимиров.

В потушаването на пожара са се включили 16 автомобила и благодарение на огнеборците пожарът е бил локализиран веднага, а е потушен окончателно малко след полунощ, изтъкна вицепремиерът Панайотов. На място веднага са пристигнали и линейки.

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски е извън София и е поискал писмен доклад, след като бил уведомен за инцидента и е назначил работна група, начело с вицепремиера Панайотов.

Най-вероятната причина за пожара е късо съединение в електрическата инсталация. Версията за умишлен палеж бе отхвърлена от вицепремиера Панайотов. Не е унищожен ценен за правителството архив.

Огънят тръгва от най-уязвимото място в сградата

Пожарът в сградата на правителството избухна около 21.50 часа в събота. Огънят тръгнал от стая на партерния етаж, вляво от официалния вход, под заседателната зала на Министерския съвет и кабинета на вицепремиера Панайотов, обясни пред журналисти правителственият говорител Димитър Цонев.

Пожарът е тръгнал от полуетаж, изграждан допълнително от градоред и стени от талашит. Помещенията в библиотеката и съседните стаи на чистачките били застлани с мокет.

Цялата ел.инсталация минавала през градореда, съобщиха служители в Министерски съвет.

Още преди 8-9 години е било отчетено, че участъкът е взривоопасен, защото е направен от неустойчиви материали, но при всички ремонти на кабинети и зали за обезопасяване на този полуетаж не е намерено време.

Вътрешният министър Георги Петканов също заяви,че първият и приземният етаж на сградата на МС са изградени от леснозапалими материали, което е довело до продължително тлеене, дори след потушаването на пожара.

Благодарение на бързите действия на огнеборците, пожарът е бил овладян, подчерта министърът на вътрешните работи Георги Петканов.

По време на възникването на пожара в сградата не е имало служители, освен охраната от НСО и дежурният по Министерски съвет. Гардовете първи видели пожара и се опитали да го погасят с помощта на пожарогасители като използвали противогази.

На тридесетата секунда след подаване на сигнала на място са пристигнали пожарникарите.

Раненият пожарникар е в тежко състояние

Пожарникарят Димитър Димитров, който падна от стълба при потушаването на пожара, е настанен в реанимацията на Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" с фрактура на черепа.

29-годишният Димитров бе на командно дишане и има опасност за живота му. По обяд от здравното министерство съобщиха, че Димитров е дошъл в съзнание и са му направени необходимите изследвания. Състоянието му било стабилизирано. Засега не се предвижда операция.

Настанените в токсикологията на института за спешна медицинска помощ служители на НСО са 27-годишните Борислав Венциславов и Руслан Йонков. Те са били обгазени при пожара, но състоянието им е добро, съобщи директорът на "Пирогов" Спас Спасков пред БНР.

В неделя сутринта помощ е потърсил четвърти участвал в потушаването на огъня- пожарникарят Николай Цветков. Той е бил прегледан заради болки в гърдите и затруднено дишане, но е бил освободен, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министърът на здравеопазването Славчо Богоев посети пострадалите и е информирал премиера за състоянието им.

Всички останали служители от охраната, дори и тези, които нямат оплаквания, в следващите 2-3 дни ще бъдат изследвани и наблюдавани от лекарите в "Пирогов" за проследяване на здравословното им състояние.

За ген. Борисов е "интересно" кога е сигнализирала охраната от НСО

Още в първите часове след пожара припламнаха реплики между МВР и НСО за това кой как е действал.

Главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов заяви снощи,че допусналите инцидента ще си понесат отговорността. Странно е, че това се случило в така строго охранявана сграда, заяви генералът като насочи вината към НСО.

По думите му е интересно кога охраната е сигнализирала за пожара.

"Утре ще работим с профилактиците, които е трябвало да обезпечат сградата. Според мен, те носят отговорност", заяви ген. Борисов пред Би Ти Ви. Според Борисов оперативните работници, пристигнали на място, са действали професионално.

Служителите на НСО са действали правилно, заяви ген. Димитър Владимиров, директор на службата.

Ген. Владимиров: В сградата няма алармена система

Коментарите, че охраната на Министерския съвет носи вина, не отговарят на истината, момчетата са действали правилно, каза Владимиров и отбеляза, че в сградата няма пожароизвестителна уредба. Служители му разбрали за пожара по миризмата на дим. Веднага са уведомили пожарната и заедно с огнеборците са започнали гасене.

Шефът на пожарната Кирил Войнов по-късно заяви, че в сградата функционира алармена система, но точно над горелия полуетаж не имало такава.

Тепърва следствието ще изяснява кой е трябвало да проверява електроинсталацията и обезопасителната система в сградата на правителството.

За поддръжката на сградата на Министерски съвет от администрацията отговаря Асен Хаджипетров, съобщиха служители в правителството.

Рано в неделя започна втори оглед на следователите в Министерски съвет. По случая е образувано следствено дело срещу неизвестен извършител.

Пожарът бил "битов инцидент", според правителствения говорител

Огънят се е разпространил бързо, защото в този участък има складирана много хартия и картон, заяви пред БНР говорителят на правителството Димитър Цонев. Той уточни, че става дума за периодични издания, получавани в МС, които са се събирали в библиотеката. Той определи пожара в Министерски съвет като "битов инцидент". Според Цонев не може да се търси връзка между пожара и скандала с ведомствените жилищата, избухнал след проверка на документите по сделките. Той бе категоричен, че документите, свързани в работата на правителството, се намират далеч от опожарения район.

Междувременно министър-председателят утвърдил работна група, начело с вицепремиера Пламен Панайотов, която да координира действията по отстраняването на щетите от пожара. В нея са включени министърът на вътрешните работи Георги Петканов, началникът на кабинета на премиера Ради Найденов, главният секретар на МС Севдалин Мавров, директорът на правителствената информационна служба Цветелина Узунова,директорът на НСПАБ ген. Кирил Войнов и директорът на СДВР ген. Румен Стоянов.

Най-засегнати са помещенията от партерния етаж, опушени са коридорите и заседателната зала.

От пожара са пострадали лекарски и зъболекарски кабинети, библиотеката и стаите за помощния персонал. От високите температури има начупени прозорци по партерния етаж.

Сградата е без ток, прекъснати са телефоните на изгорения етаж. Няма достъп до Интернет страниците на правителството и отделните министерства.

Прозорците на "Дондуков"1 са разтворени, за да излезе дима.

Няма опасност от концентрация на отровни вещества във въздуха, след възникналия пожар в Министерския съвет. Това сочат последните замервания на екипи на Гражданска защита, съобщи полковник Валери Младенов, шеф на дирекция "Гражданска защита" в област София, цитиран от БНТ.

Всички служители на Министерския съвет в понеделник ще могат да работят нормално. Залата за заседания на МС е опушена и е възможно в четвъртък редовното правителствено заседание да се проведе в резиденциите "Лозенец" или "Бояна".

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: