Горящият втори ден танкер край Шанхай може да се взриви

Открито е тяло на член от изчезналия 32-членен екипаж

Горящият втори ден танкер край Шанхай може да се взриви

Има страхове за екологична катастрофа в Източно китайско море, след като от горящия втори ден петролен танкер, който в събота вечерта се сблъска с товарен кораб близо до Шанхай, продължава да изтича гориво. Китайските власти заявиха за опасност от експлозия и потъване на плавателния съд, предаде ББС в понеделник.

Спасители са се опитали да стигнат до танкера, но се наложило да се върнат заради токсичните облаци, каза транспортният министър на Китай.

Екипажът от 30 иранци и двама бангладешци продължава да се издирва, но международната акция засега няма успех.
 
Открито е било една тяло, за което се смята, че може да е на член на екипажа на иранския танкер, който превозваше 136 хил. т суров петрол, когато се удари с регистриран в Хонконг товарен кораб, превозващ зърно.

Вторият плавателен съд няма много щети, а неговият 21-членен екипаж е бил спасен бързо след инцидента..

Причината за удара остава неясна.

Откритото тяло е изпратено за идентифициране в Шанхай, съобщи Мохамад Растад, ръководител на иранската пристанищна и морска администрация.

Противопожарни и спасителни екипи се опитват да установят контрол над пожара и да открият 32-амата членове на екипажа.

Самолет от американските ВМС "Боинг П-8A Посейдон" се е присъединил към операцията за издирване и спасяване на моряците от танкера, плаващ под панамски флаг, предаде ДПА.

След сблъсъка, станал на около 300 км източно край Шанхай,, в издирването на екипажа на иранския танкер се включват осем китайски плавателни съда, един южнокорейски кораб и хеликоптер. Американският военен самолет е обследвал безрезултатно площ от около 3600 квадратни морски мили и се е завърнал в базата си на японския остров Окинава.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?