Господа с "неопетнено име" дърпат конците на мафията

При постигнатото равнище на корупция в много случаи конците на организираната престъпност се дърпат от господа с "неопетнено" име, казва главният прокурор на Инсбрук Екарт Райнер, който е посетил България като шеф на експертна група на ЕС, за да оцени състоянието на правосъдието.

Едновременно с това Райнер отправя упреци към полицията, но не и към прокуратурата, за проблемите в борбата с престъпността.

"Не е лесно на българското правосъдие в борбата с престъпността. Защото в България полицията още от времето на комунистическата диктатура разполага с несъразмерно голяма власт", казва прокурорът в интервю за днешния брой на в. Тиролер тагесцайтунг, цитирано от БТА.

Запитан дали силната полиция не е предимство в борбата с престъпността, Райнер казва: "Да, но само когато сътрудничи с прокуратурата. В България често пъти случаят не е такъв."

По-нататък той дава и пример:

"Ами, например, когато е заснето с камера, че едно лице предава на друго хероин, а другото му дава пари, филмът може да се използва като доказателствен материал пред съда, само ако наблюдаващият полицай потвърди размяната като свидетел. Той обаче, независимо по какви причини, често пъти казва, че не си спомня вече бил ли е очевидец на размяната, оплакват се български прокурори".

"Факт е, че тези полицейски служители, наричат ги следователи, подобно на съдиите, са независими и срещу тях не може да се повдига обвинение. Те имат имунитет, аналогичен на този на депутатите у нас. Опасността такъв служител да бъде подведен под отговорност е минимална. Досега няма случай следовател да е привлечен под отговорност за това, че е отказал да идентифицира някой търговец на хероин. И това в никакъв случай не оставя у нас впечатлението , че в България няма корупция", посочва прокурорът на Инсбрук.

Той обяснява, че първите признаци за организирана престъпност в България са се появили през 1990 г., а с демократизирането на страната е разцъфтяла и икономическата престъпност. "В края на 90-те години се стигна до легализиране на спечелените по престъпен начин пари чрез тяхното "изпиране"", допълва Райнер.

"При постигнатото равнище на корупция днес в много случаи конците на организираната престъпност се дърпат от господа с "неопетнено" име. Затова нужни са още по-големи усилия в борбата с престъпността, за да узрее страната за Европейския съюз", казва в заключение австрийският прокурор.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?