"Господин Евро"


10 юли 2001

Министърът на финансите на Белгия Дидие Рейндер представи на своите колеги "господин Евро" в началото на заседанието на министрите от 12-те държави от Еврозоната. Те насочиха вниманието си към осигуряването на безболезнен преход към евро банкнотите и монетите и обещаха ускоряване на структурните икономически реформи, предаде ДПА.

Наблюдава се намаляване на растежа в еврозоната до 2 - 2,5 процента, но се надяваме през 2002 г. положението да се подобри, заяви министърът на финансите на Белгия Дидие Рейндер, който е и председател на еврогрупата. Според финансовите министри на 12-те държави причината за по-резкия от очаквания спад в еврозоната е забавянето на темпото на растежа в САЩ и Япония.

Тъй като растежът в еврозоната се забавя, финансовите министри насочиха вниманието си към структурните реформи. Основният приоритет на блока е да увеличи производствения потенциал на икономиките от еврозоната, заяви Дидие Рейндер. Това изисква да продължим с твърдата бюджетна политика и реформирането на трудовия пазар, както и да се изправим лице в лице с предизвикателство като застаряването на населението, добави той. Европейският комисар за икономиката и финансите Педро Солбес призна, че темпът на тазгодишния икономически спад го е сварил неподготвен, но все пак той предрича възстановяване през второто полугодие на 2001 г., съобщава АП.

В комюнике на финансовите министри от еврогрупата се акцентира върху тяхната решимост да реформират данъчната система. През последните години бе постигнат известен напредък в превръщането на данъчната система в по-благоприятна за трудовата заетост и в намаляването на общото данъчно бреме върху труда. Но много страни-членки трябва да положат още усилия, за да намалят данъчната тежест върху нископлатените работници, без това да поставя в опасност фискалната консолидация, предупреждава еврогрупата.

Предпазливият оптимизъм на министрите от ЕС е отражение на уверенията на американския финансов министър Пол О' Нийл на финансовата срещата на Г-7 в Рим в края на миналата седмица, че икономическият прираст на САЩ ще бъде над 2 процента през последното тримесечие на тази година и 3 процента догодина.

Според Солбес европейският растеж е подкопан от високата инфлация, която доведе до намаление на потребителските разходи. През май инфлацията в еврозоната достигна най-високото си ниво от 8 години - 3,4 на сто, но Солбес смята, че това е била връхната точка и оттук нататък започва понижение.

Споделяне

Още от Европа