Гост-демонстранти искат карловската "Куршум джамия" да стане действаща

Въпреки освиркванията и кметската забрана протестът мина мирно

Над 200 мюсюлмани бяха докарани в Карлово с автобуси от цяла Южна България, за да се включат във вторник в протеста с искането местната "Куршум джамия" да стане действащ храм. Демонстрацията премина без напрежение, въпреки действията на кмета на града Емил Кабаиванов от преди ден. В понеделник той забрани протеста, без да има законово право, защото режимът е уведомителен, а не разрешителен.

Пловдивският административен съд отмени неговата забрана във вторник сутринта и събирането пред "Куршум джамия" се проведе.

Митингът в центъра на Карлово бе предвождан от главния мюфтия Мустафа Хаджи. Стотици жители на града се събраха на свой ред, за да освиркат мюсюлманите. Двете групи останаха разделени от полицейски кордон.

В началото на събирането главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов прочете декларация, в която подчерта, че "перманентното поругаване на храмове и опитите тяхното предназначение да бъде подменено, говори за антидемократичен управленски подход".

"Това според нас е провокация, но не мюсюлманската общност търси етническо напрежение", каза Ахмедов. Не стана ясно за какво поругаване говори той. От над 50 години джамията не се ползва за храм. На свой ред община Карлово беше оставила историческата сграда в отчайващо състояние и едва след започване на делото започна активно да говори за превръщането ѝ в музей. Според свидетели по делото джамията е станала "народна собственост" още през 20-те години на миналия век.

През 2013 година главното мюфтийство спечели делото за собствеността върху джамията, но решението се обжалва на втора инстанция и мюфтийството още не е придобило права върху нея.

Коронният номер на протеста бе молитва, водена лично от главния мюфтия Мустафа Хаджи,. Разпънат бе голям плакат, гласящ: "Спрете унищожаването на храмовете в европейска България". След молитвата участниците в митинга напуснаха мястото под полицейска охрана, качиха се в автобусите си и си заминаха.

Официално не бе обяснено защо е тази демонстрация при положение, че храмът в Карлово би трябвало да е за ползване най-вече от местната мюсюлманска общност и инициативата за възобновяването на джамията би трябвало да дойде от тях. Мюсюлманите в града са около 200 души, но на протеста бяха докарани хора от половин България, които надали нямат джамия, в която да се молят.

Протестиращ мюсюлмани е споделил пред БНР: "Искаме джамията да си остане като джамия. Както има църкви, хората ходят за молитви, така и турците да имат място за молитви. Много години тя не е била действащ храм. Да, през комунизма беше забранено, но сега живеем в ХХІ век и в края на краищата всеки има избор. В последните времена в България се случва, че има омраза срещу мюсюлманите. Ние не искаме да допуснем това нещо да продължава така".

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов отговори: "Куршум джамия", където се провеждат археологически проучвания, не е действащ храм, а историческа сграда и паметник на културата, който отдавна е изгубил духовното си предназначение".

"Мисля, че трябва да си остане паметник на културата и да няма такива разделения в града. ДПС се стреми така да настрои хората. Искам да кажа, че трябва да бъдем единни, без значение кой каква вяра изповядва, но все пак историята да се запази такава, каквато е била", допълни Кабаиванов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?