Готов е газопроводът между Турция и Гърция

Строежът на турско-гръцкия газопровод, който ще доставя природен газ от Каспийския басейн, Централна Азия и Средния Изток до Европа, е завършен, съобщи в понеделник турското издание Today's Zaman.

Изпълнителят на последната фаза на строежа завърши проекта 20 дни по-рано от предвиденото.

Въпреки че газопроводът е готов, неговата експлоатация ще започне след септември 2007 г., заради някои технически проблеми от гръцката страна на тръбопровода.

Основен доставчик ще е Азербайджан, но в бъдеще по тръбата ще се транспортира и египетски и ирански газ. Предвижда се трасето ѝ да бъде удължено до Италия.

През първата година през съоръжението ще бъдат транспортирани 250 млн. куб. м, през следващите години се очаква обемът на  доставките да се повиши до 3 млрд. куб. м, каза турският министър на енергетиката Хилми Гюлер.

На турско-гръцкия тръбопровод се гледа като на алтернатива за Европа, чиято зависимост от руските доставки расте.

Началната точка на газопровода е в турския град Караджабей, тръбата минава по дъното на Мраморно море и излиза на сушата, минавайки край турския град Ипсала, до гръцкия град Комотини. Общата дължина на съоръжението е 300 км. В края на 2012 г. се планира по дъното на Адриатическо море да се построи още един участък на тръбопровода, който да свърже Гърция с Италия.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?