Готов съм на вътрешни избори за лидер, но с повече правомощия

Готов съм на вътрешни избори за лидер, но с повече правомощия
Лидерът на БСП Сергей Станишев приема отправеното му предизвикателство да се яви на вътрешнопартийни избори за нов председател, но обяви, че ако такива бъдат организирани, ще поиска допълнителни правомощия.

Така Станишев коментира в понеделник предложението на шефа на градската организация на БСП Румен Овчаров за вътрешнопартиен вот, който да определи новия лидер на партията.

Бившият премиер се задържа начело на БСП вече една година след провала на парламентарните избори, независимо от нестихващите призиви да подаде оставка. Причината за това е, че опонентите му досега не са успели да извадят по-печеливша кандидатура.

Станишев ще се бори за запазване на поста и по време на партийния конгрес през октомври.

В понеделник той не пожела да коментира какви ще са правомощията, които ще поиска, ако бъде избран отново за лидер на БСП, а само каза, че ще излезе с "платформа, ако изобщо се стигне дотам“.

Станишев посочи, че е имало "немалко възражения" и срещу начина, по който БСП – София издигна кандидатурата на Георги Кадиев за кмет. Това е станало без обсъждане и одобрение от партийните организации в столицата.

Станишев определи кандидатурата на Кадиев като "добра и вече традиционна“.

Настоящият столичен общински съветник от БСП и бивш зам.-министър на финансите Кадиев за пръв път се кандидатира за кмет миналата есен, но дори не стигна до балотаж, тъй като още на първи тур спечели кандидатката на Бойко Борисов Йорданка Фандъкова. Редовните местни избори са през есента на 2011 г.

Според наблюдатели Кадиев може да бъде и един от кандидатите за лидер на БСП. Някои смятат, че нелогично ранното му номиниране за кмет е "елегантно“ отстраняване от партийната надпревара.

Той се ползва с подкрепата на Румен Овчаров, чието име също се споменава, когато става дума за председателския пост, заедно с имената на Румен Петков, Костадин Паскалев, Янаки Стоилов, Кирил Добрев, Корнелия Нинова, Татяна Дончева и др.

Социологът и член на БСП Юрий Асланов коментира миналата седмица пред Mediapool, че Станишев едва ли ще бъде сменен през октомври по време на заседанието на сега действащия 47-ми конгрес на БСП, защото към момента не се очертава по-ярка фигура, която да го замести.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?