Готова е подписката на НДСВ и опозицията срещу мажоритарния вот

НДСВ и дясната опозиция ще внесе в четвъртък подписката си в Конституционния съд (КС) срещу приетите от БСП, ДПС и РЗС промени в изборното законодателство, с които се въведоха 31 мажоритарни кандидати за депутати, както и против нова бариера за коалиции от 8 процента. Пред Mediapool депутати, които организират подписката, коментираха, че в сряда следобед подкрепа за нея са дали над 50 народни представители – цялата парламентарна група на НДСВ, СДС, ДСБ, депутати от "Атака" и независими.

Основният мотив за сезирането на КС е свързан с тежестта на мажоритарните кандидати. Неведнъж вече представители на десницата заявиха, че е противоконституционно един "независим" депутат да влиза в НС с 20 000 гласа, а друг със 100 000. Според неправителствени и правозащитни организации изборът на 31 мажоритарни кандидати освен, че "нарушава брутално принципа на равенство на гражданите пред закона", то и гласът за един кандидат избран с над 100 000 гласа е много "по-тежък" и така се получава дискриминация, която конституцията изрично забранява.

Първоначално инициаторите на подписката смятаха да се ограничат само до промяната на избирателната система в смесена. Сега те са включили и вдигането на изборната бариера за коалиции от 4 на 8 процента, което бе направено по "услужливо" на мнозинството предложение на Яне Янев и Димитър Абаджиев от РЗС. Впоследствие президентът Георги Първанов наложи вето върху този текст, но БСП, ДПС и РЗС го отхвърлиха.

Според юристи от мнозинството обаче този текст едва ли ще бъде върнат от конституционните съдии, тъй като "няма никакво законово основание за това". Те прогнозираха, че "решението на КС ще е политическо" и че съдът ще се произнесе преди вота на 5 юли, като няма да постанови никаква промяна в приетите текстове.

"Ако КС обаче отхвърли въвеждането на мажоритарния елемент, то НС трябва отново да се събере, за да приеме други законови промени, тъй като старият закон не може да действа. Той вече не съществува и така евентуално изборите могат да се отложат за август", коментира пред Mediapool юрист.

Споделяне

Още от България