Готови са данните за плащане на евросубсидиите според броя гледан добитък

Готови са данните за плащане на евросубсидиите според броя гледан добитък

Данните за броя на отглеждания във фермите добитък, според които вече ще се изплаща евросубсидията за животновъдите, са готови и са изпратени в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен фонд "Земеделие", съобщиха от националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) в сряда.

Животните са регистрирани в Системата за идентификация и регистрация на животните към референтите дати за изплащане на субсидии за глава животно. До 28 февруари 2009 г. беше срокът, в който фермерите трябваше да актуализират в информационната система данните за животните, които отглеждат, за да получат субсидии.

Заработването на идентификационната система и изплащането на помощи според отглежданите животни посочват са основните претенции на фермерите в няколко поредни протеста.

Общо в системата към 28 февруари т.г. са регистрирани 602 803 броя крави, мъжки животни и телета (без биволи, които са отглеждани в 38 879 стопанства с най-малко пет такива животни. Козите майки в стопанства с над 20 такива животни, регистрирани в системата към същата референтна дата, са общо 108 498 броя в 2 006 стопанства.

Общо 1 151 083 са овцете майки в 15 481 стопанства, регистрирани в системата на НВМС към 1 октомври 2008 година, когато е датата за изплащане на субсидиите за овце-майки.

Официалните общински ветеринарни лекари по местонахождение на отглежданите животни ще издават на стопаните справки за броя на животните им с наличните за тях данни в Системата за идентификация и регистрация на животните.

Споделяне

Още от Бизнес