Готови са ДНК експертизите след трагедията в Горни Лом, загиналите са идентифицирани

Готови са ДНК експертизите след трагедията в Горни Лом, загиналите са идентифицирани

Готови са ДНК експертизите от открития биологичен материал на 15-те загинали при взрива във фабрика "Миджур" в село Горни Лом. Това съобщи БТА, като се позова на окръжния прокурор на Видин Маруся Илиева. По думите ѝ ДНК експертизите по безспорен начин доказват самоличността на загиналите 15 души при взрива, който стана на 1 октомври т.г. , тъй като има пълно съвпадение на профила на загиналите с ДНК резултатите. И така на практика всичките загинали са идентифицирани.

Прокурор Маруся Илиева каза още, че през следващата седмица откритият и идентифициран биологичен материал, който представлява различни останки от жертвите, ще бъде предаден в специални контейнер на близките на загиналите.

На практика към момента огледите на взривената фабрика са приключили, но достъпът до територията остава ограничен. На този етап нито една версия за причините за взрива не е потвърдена, нито изключена и се работи по всички.

След взрива в Горни Лом на 1 октомври, при който загинаха 15 души, от Главна прокуратура обявиха две основни версии - експлозия на взривно вещество в машината за мелене при
опериране с експериментален взрив или неправилно утилизиране на мините. В продължение на 39 дни, при сложни метеорологични условия и силно пресечен терен, военнослужещите изпълняваха задачи по разузнаване и прочистване от невзривени боеприпаси и взривни остатъци на територия от външната страна на завода и оказваха съдействие на органите на прокуратурата и следствието, каза Илиева.

В хода на дейностите по разузнаване и повърхностно прочистване на района от външната страна на завода е прочистена площ в размер на 2 180 дка, като са били открити 10 противопехотни мини М16А2.

Заедно със сапьорите на терен работят повече от месец и патоанатоми, които са събрали над 300 частици от телата на загиналите, които са открити разпръснати на километри от мястото на взрива. Там всичко е заличено със земята и има образувани пет кратера.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?