Готови са половината от модулите за онлайн платформата за обществени поръчки

Владислав Горанов

Вече са налични за ползване и тестване първите 16 от 32-та модула в новата електронна платформа за възлагане на обществените поръчки, заяви по време на парламентарния контрол министърът на финансите Владислав Горанов.

Той отговори на въпрос на народния представител Ирена Димова за въвеждането на електронната платформа за възлагане на обществени поръчки

От 1 ноември 2019 г. във всички страни на Европейския съюз трябва да има електронни платформи за възлагане на обществените поръчки, припомни Димова.

Българската платформа е уеб базирана, направена по европроект от консорциум от няколко фирми, сред които има и утвърдена в тази област холандска компания.

Платформата е направена на модулен принцип и може да се ползва само с електронен подпис. Информацията в нея ще бъде защитена и няма да може да се манипулира от нито една от страните. Базата данни ще е в двойно криптиран вид. Взети са мерки срещу злонамерени атаки, осигурено е и архивиране на информацията.

Обществени поръчки се правят от 35 000 най-различни администрации, стопански субекти и служби, посочи Ирена Димова.

Системата ще е достъпна денонощно, има ръководства за нейното ползване за различните администрации, които правят обществени поръчки, както и обучения за бизнеса.

Новата електронна платформа за обществени поръчки ще доведе да повишаване на прозрачността и на конкуренцията за защита на публичния интерес, подчерта Владислав Горанов.

Споделяне

Още от Бизнес