Готови са техническият проект и устройственият план на газовата връзка със Сърбия

Готови са техническият проект и устройственият план на газовата връзка със Сърбия

Приключила е първата фаза от изпълнението на проекта за изграждане на реверсивна междусистемна газова връзка между България и Сърбия, съобщиха от Министерството на енергетиката в понеделник.

В рамките на първия етап е бил изработен подробен устройствен план на съоръжението, който е бил одобрен от Националния експертен съвет по устройство на територията и регионална политика към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Готов е и техническият проект на интерконектора, завършени са археологическите проучвания по 60-километровото трасе на наша територия, което ще тръгва от Нови Искър край София през Перник до Калотина, за да се свърже със сръбския участък, който ще се реализира от "Сърбиягаз". Също така е направена оценка на терените, които трябва да бъдат отчуждени за строежа на тръбата, чийто капацитет се планира да е 1.8 млрд. куб. м годишно с възможност да стигне 5 млрд. куб. м.

Стартирана е подготовката за получаване на финансиране за втората фаза на проекта, допълват от енергийното ведомство.

Така към момента за изпълнението на първия етап от газовата връзка за проектирането ѝ са изхарчени близо 3.5 млн. лв.

Общата стойност на проекта за българската част от трасето е 92 642 361 лв., припомня министерството. Част от средствата са предоставени от изтичащата оперативна програма "Конкурентоспособност", а останалата част от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 г.

Реализацията на проекта за интерконектор България – Сърбия е в изпълнение на приоритета на правителството за осигуряване диверсификация на източниците и маршрутите на природен газ, изграждане на междусистемна свързаност и гарантиране сигурността на доставките на природен газ за страната и региона на Югоизточна Европа.

Плановете са газовата връзка да заработи в края на 2018 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес