"Готови сме, чакаме": как "Спешна помощ" и болниците реагираха на ситуацията

сн: БГНЕС

Това, което се случи, ни потресе, но свършихме работа по възможно най-бързия и правилен начин, коментира директорът на "Спешна помощ" д-р Георги Гелев в петък на извънреден брифинг по повод катастрофата на магистрала "Тракия" край Вакарел. По-рано същия ден автобус се преобърна в канавката. Шест човека загинаха, а 21 са ранени и настанени в болници.

"Работя от 24 години в "Бърза помощ". Петък винаги е бил най-трудният ден. За всичките години, в които съм работил тук, петък е изключително тежък ден за "Бърза помощ". За "Бърза помощ" всичко се случва все в петък", каза д-р Гелев и допълни: "Имахме работа, свършихме я! Свършихме я по най-правилния начин, по най-добрия начин".

"В крайна сметка сме организирали спасяването на тези хора по най-бързия възможен начин. В 11:20 е постъпило обаждането. Линейката от Ихтиман е била в 11:30 на мястото на инцидента. В 11:45ч. два екипа от София са стигнали на това място - това са реанимационните ни екипи, които са извършвали триажа на място. Мобилизирани сме до 25-ата минута общо 14 екипа, отишли там. Взели са 21 човека. Двадесет и вторият – момиче, е дошло в "Света Анна" със собствен превоз", информира шефът на "Спешна помощ".

Пет жени и един мъж загинаха в катастрофата, а 21 човека са в болница. Инициали с имената им, възрастта им и болниците, в които са настанени, бяха публикувани в петък следобед.

"Половината от тези 21 човека са постъпили в различните болници, в изключително тежко състояние. Организационно това спасяване на тези хора беше проведено изключително добре. Пълно съдействие имаше от страна на полицията, с осигуряване на коридор за линейките и пълно съдействие от страна на директорите на болниците. Част от тях даже не изчакаха аз да им се обадя, а вече разбрали, ми се обадиха и казаха: "Готови сме, чакаме". В "Пирогов" само бяха освободени 10 операционни и чакаха пострадали. Същата е ситуацията в Окръжна болница "Света Анна" и във Военна болница. Колкото и да са ни малко екипите, в този момент, трябва да ви кажа, че да се концентрират в рамките на 25-30 минути 14 екипа на нещо, което се намира на 27 км от София, е доста трудно", коментира д-р Гелев.

Той допълни, че последната линейка е докарала в болница и шофьора на бус, движещ се в другото платно на магистралата, който се загледал в инцидента и сам катастрофирал: "Той е 22-рият, който ние сме хоспитализирали. В различните болници може би ще има други числа, тъй като има хора, които са отишли не с линейка".

Половината от ранените са приети в изключително тежко състояние в различните болници – "Св. Анна", "Пирогов", ВМА, ИСУЛ, "Токуда" и "Софиямед", каза Георги Гелев.

Водачи на автомобили, които бяха на "Цариградско шосе" във времето след подадения сигнал за инцидента, свидетелстват за много добра организация на полицията, чийто екипи бяха предварително разположени по протежение на булеварда, за да отклоняват трафика и да осигурят безпрепятствено преминаване на линейките с пострадалите.

След първоначалната паника, когато близки на пътувалите в обърналия се автобус са започнали да се трупат в офисите на "Юнион Ивкони" да търсят информация, МВР отвори телефонни линии, където близки на пострадалите могат да получат информация за тях. Телефонните номера са 02 982 51 54 и 0889 94 42 60, заяви министър Валентин Радев на извънреден брифинг. Той уточни, че на телефоните има дежурен, който ще разполага с цялата информация за ранените и за загиналите.

Споделяне

Още по темата

Още от България