Готовина пледира “невинен” пред трибунала в Хага

Готовина пледира “невинен” пред трибунала в Хага

Заподозреният в извършването на военни престъпления по време на сръбско-хърватския конфликт от 1991-95 година хърватски ген. Анте Готовина пледира за невинен по 7-те обвинения, повдигнати срещу него по време на първото заседание на военния трибунал в Хага в понеделник, съобщиха световните агенции.

Готовина, който е един от тримата най-издирвани заподозрени от войните в бивша Югославия, след 4 години в неизвестност бе арестуван на Канарските острови в края на миналата седмица. След престой в испански арест, той бе прехвърлен в Хага.

Десетки хиляди хървати демонстрираха в Сплит в неделя в защита на Готовина. За повечето от тях бившият легионер от Френския легион, който се е сражавал в Африка и Латинска Америка, е герой от войната на Балканите.

Петдесетгодишният Готовина е обвинен в преследване, ограбване и убийство на най-малко 150 сърби  от войските под негово командване  в периода след операция Буря, когато хърватските сили си възвърнаха  контрола над части от територията от разбунтувалите се сърби.

Обвинителният акт от 14 страници бе прочетен в присъствието на обвиняемия.

“Готовина е знаел или е имал причина да знае, че силите, намиращи се под неговия ефективен контрол ще убият сърби в Каина. Той се е провалил в предприемането на необходими и обосновани мерки за да предотврати случването на тези действия или да накаже виновните след тяхното случване”, смята обвинението.

Според прокурорите Готовина е виновен за извършването на военни престъпления заедно с бившия хърватския президент Франьо Туджман.

В обвинителния акт, датиращ от 2001 година, се твърди, че двамата са планирали етническо прочистване по време на операция Буря през 1995 година в населената предимно със Сърби Краина.

Ген. Готовина е обвинен в носене на отговорност за масовото избиване на 150 сърби от самопровъзгласилата се тогава за автономна република Краина, за преследването и депортирането на още хиляди други.

Около 200 000 сърби, повечето от тях застаряващи хора, са били депортирани на сила по време на офанзивата, припомня ББС.

Още по темата
Още от Балкани