Готово е българското издание на стихове на бившия македонски премиер Георгиевски

Готово е българското издание на първата стихосбирка на бившия македонски премиер Любчо Георгиевски, съобщи в неделя пред БТА издателят Георги Гроздев, управител на издателство "Балкани".

Сборникът с лирика "Град" съдържа около 30 творби, писани до 1991 година, когато е било и представянето на книгата в Скопие. По това време Георгиевски е вицепремиер на Македония, а седем години по-късно е избран за министър-председател.

"Град", чиито автор се очаква на премиерата на книгата в София на 31 януари в театър "Сълза и смях", е 40-о издание от поредицата "Балканска библиотека" на издателство "Балкани".

В стихосбирката Георгиевски предлага една силно изповедна поезия, чиито лайтмотив за продадения и самопродалия се народ е много въздействащ, наред с личните въпроси, които се засягат, смята Георги Гроздев. По думите му стиховете са прозорец към душата не само на лирическия герой, на и на самия автор. Затова и корицата на томчето представлява прозорец с леко вдигнато перде.

Любчо Георгиевски е роден e на 17 януари 1966 година в Щип. Завършва сравнително литературознание във филологическия факултет на Скопския университет. След "Град" издава още две книги - сборникът с разкази "Директни интервенции с кратки разкази в анатомичната структура на историята" (1994) и стихосбирката "Апокалипсис" (1998).

Споделяне

Още от Балкани