"Готвачът на Путин" съди ЕС заради санкциите

 Евгений Пригожин и Владимир Путин

Бизнесменът със зловеща репутация Евгений Пригожин, смятан за близък до руския президент Владимир Путин, съобщи, че оспорва пред европейското правосъдие санкциите на ЕС срещу него заради дестабилизиращата му роля в Либия, която играе чрез частната военна компания "Вагнер", съобщи Франс прес.

Миналата седмица той е подал в главния съд на ЕС жалба с искане "да бъде изключен от списъка със санкции, отнасящ се до Либия", съобщи компанията на предприемача "Конкорд".

"Ищецът не разполага с никаква информация за съществуването на организация, наречена "Групата на Вагнер", няма и не е имал отношения с нея, включително финансови", твърди фирмата. Според нея по време на санкционните процедури са допуснати ред нарушения, по-специално "злоупотреба с власт при оценката на доказателствената база", отбелязва ТАСС.

Според ЕС Пригожин играе централна роля във "Вагнер" - частна военна компания, действаща в Либия. Съответно той е обвинен, че "поставя в опасност мира, стабилността и сигурността в страната", посочва АФП.

Поради това му е забранено влизането в ЕС и авоарите му в общността, ако бъдат открити, трябва да се замразят.

Петдесет и деветгодишният Пригожин е сред най-доверените приближени на руския президент, отбелязва агенцията. Кетъринговата му фирма е била известно време сред доставчиците на Кремъл, затова го наричат "готвачът на Путин".

Група "Вагнер" действа по-специално в Сирия и Субсахарска Африка; подозира се, че прокарва с въоръжена сила интересите на Русия там, където страната не може или не желае да афишира присъствието си, отбелязва АФП.

Санкциониран от Вашингтон, който го обвинява, че има пръст в руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., в последно време Пригожин прави все повече безразборни и категорични изказвания, по-специално за основния опонент на Кремъл в Русия Алексей Навални, станал обект на покушение с отрова и обвинил в това руските власти.

Вчера Пригожин заяви, че е дал близо 400 000 евро на двама руснаци, освободени наскоро от либийски затвор след година и половина зад решетките заради обвинения, че са се месили в изборния процес в страната.

Евгений Пригожин е един от 13-те руснаци, обвинени от специалния прокурор Робърт Мълър за намеса в изборите в САЩ. Смята се и че той финансира руските наемници в Сирия.

През февруари 2018 г. американското министерство на правосъдието обвини Пригожин и сътрудниците на руската "Агенция за интернет изследвания" в намеса в изборите за президент през 2016 г. 

Според Вашингтон Пригожин е финансирал "Агенция за интернет изследвания" чрез свои фирми, включително "Конкорд мениджъмн консълтинг".

Но на 16 март 2020 г. федералният съд във Вашингтон удовлетвори искането на прокуратурата за прекратяване на процеса. Тя поиска делото да се закрие, защото стигна до извода, че "по-нататъшното производство не служи нито на интересите на правосъдието, нито на интересите на националната сигурност", доколкото "Конкорд" няма присъствие в САЩ и "не може да понесе действително наказание, в случай на присъда".

След това обаче Пригожин поиска да заведе дело срещу администрацията на президента Барак Обама и срещу някои конгресмени и чиновници. Той направи това с отворено писмо до генералния прокурор на САЩ Уилям Бар.

В края на август Сергей Пригожин се закани да разори опозиционера Алексей Навални, освен ако той не умре. Бизнесменът заяви, че възнамерява да накара блогъра, критик на Кремъл, и съюзничката му Любов Собол да платят 88 млн. рубли (близо един милион евро) щети, произтекли от публикуване на техни разследвания. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?