21-ия ден на ДАНСwithme

Готвейки се целодневен протест пред парламента в петък, хиляди се събраха на площад "Независимост"

Отново хиляди столичани се събраха на площад "Независимост" в четвъртък - 21-ия ден на протеста срещу правителството на Пламен Орешарски. Прииждащите хора малко преди 19 часа блокираха движение по Ларгото и то бе отклонено от полицията.

"Не сме тук на разходка, тук сме, за да ви изпратим. Довиждане, довиждане!". С такъв плакат млади хора призоваваха правителството да си ходи. Както всяка вечер от началото на протеста хора със знамена, свирки, барабани, балони, малки деца, напълниха с шум, скандирания и глъч площада.

Група джаз музиканти поддържаха настроението на протестиращите с импровизации пред фонтана до президентството.

От утре, петък, организатори на демонстрациите предвиждат целодневен протест от 8.00 до 17.00 часа в карето пред Народното събрание и площад "Св. Александър Невски". За мероприятието те са поискали и са получили разрешение от Столичната община.

Затова в посочения интервал се спира движението на превозни средства на площада Северозападна дъга”. Коли няма да се движат и паркират по ул. "Оборище” от бул. "Васил Левски” до пл. "Св. Александър Невски”, ул. "Дунав” от ул. "Московска” до пл. "Св. Ал. Невски”.

Иначе, ден след като полицията задържа за кратко журналиста Найо Тицин, който сутринта навлезе в зоната за сигурност около парламента, облечен с усмирителна риза и с маска на лидера на "Атака" Волен Сидеров, органите на реда в четвъртък увеличиха заградения периметър около парламента. Той посрещна сутрешните протестиращи, "пиещи кафе" за седми път.

В района се забелязваха и повече полицаи. В пространството около Народното събрание вече не се допускаха и журналисти, които не са акредитирани за заседанията на депутатите. Разширена бе и зоната за сигурност зад парламента чак до бул. "Дондуков".

Началото на 21-ия ден от масовите протести срещу властта в София, станали популярни като ДАНСwithme, бе белязано от леки пререкания между протестиращите и шофьор на бус, настояващ да премине пред бул. "Цар Освободител".

Около 10.00 часа повечето от хората се насочиха от Народното събрание към Орлов мост и за десетина минути затвориха кръстовището там.

После протестиращите се насочиха по бул. "Васил Левски" покрай Университета към ул. "Оборище" и за няколко минути беше блокирано кръстовището на паметника "Левски". След предупреждение от полицията, че нарушават обществения ред, протестиращите минаха по ул. "Московска", ул. "Раковски" и по бул. "Цар Освободител" и пак се върнаха край парламента.

Споделяне

Още от България