Готви се драконовски закон за данъчните длъжници в Гърция

Драконовски закон, предвиждащ затвор и строги санкции за неплащане на данъци в Гърция, готви икономическият екип на правителството в Атина, съобщават гръцките медии в понеделник.

В. "Етнос" уточнява, че законът е получил "благословията" на "тройката"  международни кредитори на страната /ЕС, ЕЦБ и МВФ/ и че в него има радикални поправки в наказателната нормативна уредба на данъчните власти, една от които постановява затвор дори и при изплатени дългове.

Законът развързва ръцете на властите и за експресни конфискации на недвижими и движими имоти на данъкоплатци, извършили финансови престъпления, като например, недекларирани големи доходи, злоупотреба с държавни пари, неверни данни в данъчните декларации и данъчни кражби във вреда на държавата.

Очаква се новият закон да бъде финализиран следващия месец.

За "черен списък" на данъчните информира в. "Кердос" и добавя, че властите са поставили под лупа 10 700 лица и фирми, за които има подозрения, че са укрили доходи и са се занимавали с пране на пари. Те ще бъдат проверявани от 1500 инспектори.

Не е изключено този "черен списък" от данъчни нарушители да бъде актуализиран и да стане още по-голям, смята в. "Та неа".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?