Готви се газова сделка между България, Турция и Катар

"Набуко" съкратен над два пъти, за да вземе азерски природен газ

Готви се газова сделка между България, Турция и Катар

Газова сделка между България, Турция и Катар може да бъде постигната по време на срещата между премиерите на трите страни, която ще се състои в петък в резиденция Евксиноград край Варна, научи Mediapool от източници, участващи в подготовката на утрешните разговори. Край Варна за преговори по икономически, енергийни и транспортни въпроси се събират българският министър-председател Бойко Борисов и колегите му от Турция Реджеп Тайип Ердоган и от Катар шейх Хамад Бин Джасим Ал-Тани.

Тристранната среща ще е по обяд и след нея се очаква да бъде обявено, че България ще получава катарски газ през бъдещата ѝ газова междусистемна връзка с Турция. От Министерския съвет заявиха пред Mediapool, че не разполагат с предварителна информация за подобна договорка, но не е изключено и да има такава.

С Катар вече бяха проведени разговори за възможностите страната ни да внася техен втечнен газ у нас и количествата на практика могат да бъдат реализирани през бъдещата газова връзка с Турция.

Има и споразумение между "Булгаргаз" и Катар газ" за сътрудничество при доставка на втечнен газ, за който българското виждане е, че трябва да пристига на турска територия и там през новата междусистемна връзка да влиза в България. От миналата година двете компании преговарят по условия за сключване на търговски договор с конкретни количества.

Освен това от 2010 г. София преговаря с Анкара за съвместно участие в изграждането на терминал за регазификация на втечнен газ до турския град Текир на Мраморно море. Като партньор в такъв проект България ще получи достъп до различни доставчици на природен газ и ще успее да намали зависимостта си от вноса на руски газ, който в момента е около 85 на сто от общите количества, а останалите са местен добив.

Обмисля се също възможността междусистемната газова връзка, която по планове на "Булгартрансгаз" трябва да минава в близост до трасето на "Набуко", да се интегрира с този проект, за който в сряда бе съобщено, че е скъсен над два пъти, за да може да си осигури азерски газ, и който явно ще стане продължение на турско-азерския Трансанадолски газопровод (ТАНАП) В ТАНАП участват турската БОТАШ и азерската СОКАР, която пък е акционер в консорциума, разработващ каспийското находище "Шах Дениз", откъдето и ТАНАП, и "Набуко" искат количества за транспорт до Европа. В разработването на находището участва и друга турска компания, а британската "БиПи", която е оператор на "Шах Дениз", също обяви миналата седмица, че подкрепя ТАНАП.

Идеята на Турция е ТАНАП да стига до българската граница, откъдето да захранва "Набуко" и така за и през България ще могат да се транспортират не само азерски количества, но и обеми газ, които Турция купува от други страни като Нигерия, Катар, Египет, Алжир и др. и дори количества от разработваните в Турция находища на газ, твърдят източници на Mediapool от Анкара. По тяхна информация дори се обмисля Турция и България съвместно да купуват газ от тези страни, като София се възползва от това, че Анкара внася големи обеми за вътрешния си пазар и така да постигне по-ниски цени за собствените си нужди.

С Египет България също има подписано от 2009 г. споразумение за сътрудничество при доставката на египетски газ.

Възможността за интеграция на трите газови проекта – ТАНАП, "Набуко" и междусистемната българо-турска връзка се потвърждава и от обявеното от акционерите в проекта за изграждане на газопровода "Набуко" съкращаване на маршрута му само от българската граница през Румъния, и Унгария до Австрия. Трасето се намалява повече от два пъти, за да си осигурят количества азерски газ, които от своя страна да гарантират финансирането на подкрепяния от Европейския съюз тръбопровод, стана ясно от съобщение на консорциума "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл", в който с равен дял участват турската БОТАШ, "Българският енергиен холдинг", румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ, австрийската OMV и германската RWE.

В сряда компанията е внесла пред консорциум "Шах Дениз 2", разработващ в Азербайджан газовото находище "Шах Дениз”, фаза 2, своето предложение за строеж на газопровод "Набуко на територия на ЕС”, по който ще се транспортира каспийски газ от българо-турската граница до газоразпределителния център Баумгартен, Австрия, и от там към други европейски пазари.

"Убедени сме, че представихме конкурентно и изчерпателно предложение към консорциум "Шах Дениз 2”, което в пълна степен отчита интересите както на всеки от съдружниците за изграждане на газопровода, така и на доставчиците на газ”, коментира в съобщението на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" управляващият директор на консорциума Райнхард Мичек.

Новата концепция "Набуко на територията на ЕС” предвижда изграждане на газопровод с дължина 1300 км от българо-турската граница до Централно Европейския газоразпределителен център в Баумгартен. Основният вариант беше за 3 300 км трасе, оценявано на 8 млрд. евро. При над два пъти по-късо трасе разходите за изграждането му съответно ще спаднат, заявиха миналата седмица от "Набуко"

И за късия вариант на "Набуко” ще се прилага съществуващата законова рамка за основния проект - междуправителственото споразумение, споразуменията за подкрепа на проекта и предоставените изключения от ЕС. Газопроводът ще бъде изграден във вече предвидения коридор на трасето на територията на Европейския съюз, допълват от консорциума.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес