Готви се глоба от 100 хил. лв. за "Нефтохим" заради задушливи миризми

"Нефтохим" не е замърсил наднормино, не ще бъде санкциониран

Рафинерията "Лукойл Нефтохим" в Бургас ще бъде санкционирана с около 100 хил. лв. заради това, че е обгазила във вторник вечерта града със задушлива миризма, съобщи директорът на бургаската екоинспекция Тонка Атанасова.

След проверка за състоянието на въздуха, извършена по над 30 сигнала за остра миризма на нефтопродукти и газ, е установено, че няма наднормено замърсяване на въздуха със сероводород и въглеводород.  Измервания са направени с мобилна апаратура по 28 показателя,  както в местата на подаване на сигналите, така и по границата на производствената площадка на рафинерията. Въпреки че показателите са в нормите рафинерията ще бъде санкционирана.

"Превишение няма, но около границата на завода експертите са усетили миризма, характерна за работата на инсталацията. Тя няма откъде да бъде освен от преработката на горива. В същото време има Комплексно разрешително за оператора, в което е изрично записано, че те са длъжни да не разпространяват миризми извън границата на производствената площадка“, поясни Атанасова пред БНР.

Дружеството е спряло дейностите с риск от предизвикване на емисии. Няма подаване на сероводород и въглеводороди за изгаряне на факелните системи. Проверени са трасетата на магистралните тръбопроводи. Преди и по време на сигналите не са извършвани дейности по преработката на стари екологични щети в утайниците, които в други случаи бяха сочени като източник на миризмите. Замерване е направено в няколко точки на града в комплексите "Изгрев", "Славейков", "Лазур", Морска гара и центъра като не са регистрирани емисии на сероводород и въглеводороди.

"Пълното безветрие е причината тези миризми да се усещат така силно, но за увреждане за гражданите, когато нямаме превишаване на показателите на атмосферния въздух, няма как да говорим“, заяви шефката на регионалната екоинспекция.

На 5 и 6 декември също е имало сигнали за неприятна миризма, но не са били толкова много. Още тогава Единната противоаварийна служба на рафинерията е направила проверки, но не на всички точки, от където е имало сигнали, което екоинспекцията също счита за пропуск.

Споделяне

Още по темата

Още от България