Готви се кредитна експанзия с по-ниски от сегашните ипотечни лихви

Готви се кредитна експанзия с по-ниски от сегашните ипотечни лихви

Банките готвят нова кредитна експанзия в края на септември и през октомври, каза Тихомир Тошев, управляващ директор на Кредит център в понеделник. При промоциите, които финансовите институции готвят, ще се предложат заеми с лихвени нива под тези, на които се изплащат вече изтеглените ипотечни кредити.

Въпреки рестриктивните мерки, наложени от Българска народна банка на трезорите за ограничаване на кредитирането, от компанията очакват ръста на кредитите да достигне 50 на сто в сравнение с м.г. Данни на Кредит център сочат, че 83 на сто от клиентите се възползват от промоциите и така по груби разчети с 2 млрд. лв. като цяло ще се увеличат отпуснатите заеми, прогнозира Тошев.

Досега само четири банки са променили условията по изтеглени кредити. Промените варират от 0.2 до 0.5 процентни пункта.

Тошев постави банките в три категории. В едната попадат такива финансови институции, които са променили условията по кредитите на стари клиенти, но запазват нивата за новите кредитоискатели. Във втората са трезори, коригирали лихвените си нива за всички клиенти, а в последната са банките, които не са предприели подобни мерки. Те отчитат оскъпяването, но не го начисляват на клиента, заради очаквания да спаднат лихвите след  година и така да се редуцират натрупаните лихви. Тошев даде за пример Уникредит Булбанк, която е известила своите клиенти, че е възможно от следващата година да има повишение на лихвите им, но не е взето категорично решение, защото до края на година може да има успокоение на кредитния пазар

По данни Кредит център само 20 процента от домакинската с кредит ще платят по-високи вноски за септември. При 30  хил.евро  кредит за 20 г. равни вноски, месечната вноска ще се увеличи с 8 евро, но това повишение няма да е драматично за обслужването. Допитване до клиентите на Кредит център сочи, че тоз ръст не е непосилен, но хората изразяват надежда скока на лихвите да е става навик на банките.

След обявеното покачване на лихвения процент от 10 август в Кредит център са намалели запитванията за ипотечен заем с 4.6 на сто, съобщи още Тихомир Тошев.

Лошите кредити у нас засега са само 2 на сто, което е много нисък процент, допълни той. По негови прогнози не се очаква повишението на лихвите да доведе до нарастване на заемите, Увеличава се броят на нецелеви ипотечни кредити, които се теглят срещу залог на жилището, но се ползват за други цели, сочат данните на Кредит център. Хората влагат парите от тези заеми в балансирани взаимни фондове, които носят висока доходност, или с тях се открива частен бизнес. Причината е, че лихвите по тези кредити са между 6.87 до 8.5 на сто - доста по-ниско от оскъпяването на потребителските заеми, които освен това са в по-малък  размер отколкото може да се изтегли от банка срещу ипотека. През последните три месеца 6 на сто от обслужваните ипотечни кредити са нецелеви.

Споделяне

Още от Бизнес