Готви се мащабно честване на 1000 години от смъртта на цар Самуил, специално наречен "Български"

Гробът на владетеля в базиликата "Св. Ахил"

Правителството подготвя мащабно отбелязване на 1000 години от смъртта на цар Самуил. При обявяването на предстоящите културни събития и инициативи той изрично е назован цар Самуил Български, очевидно, за да се чуе това в Македония. Подготовката е започната още по време на правителството на ГЕРБ, когато тогавашният министър на културата Вежди Рашидов договоря с гръцките си колеги програмата на това честване, замислено като патриотичен отговор на патриотарските изцепки на Скопие, обявило цар Самуил за македонец.

Министърът на културата Петър Стоянович съобщи в петък, че се сформира Национален комитет по честването, който ще бъде оглавен лично от министър-председателя Пламен Орешарски. Заместник-председатели ще бъдат академик Стефан Воденичаров и министърът на културата. За членове на комитета са поканени и министрите на образованието и науката, на отбраната и на външните работи, както и Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит.

На 6 октомври 2014 се навършват 1000 години от смъртта на цар Самуил - покосен от инфаркт при вида на ослепените български войници след битката при село Ключ срещу византийския император Василий Втори.

"Датата е повод да изразим уважение към българското минало, но и за нов прочит на полувековните военни сблъсъци между Византия и България, показали силата на българската държавна традиция и доказващи географския ареал на средновековна България. Годишнината е удобен повод за нарочно отбелязване и на Охридската архиепископия – последен духовен център на българската нация през време на османското владичество", се казва в официалното съобщение.

Цар Самуил умира в Охрид, тогава столица на царството, а днес град в Македония. Гробът му, открит през 1969 г., е на остров в Малкото Преспанско езеро, намиращо се в Гърция. На това място е била резиденцията му и след смъртта си той е пренесен там в базиликата "Св. Ахил".

Министър Петър Стоянович обяви част от проявите, които се организират за честванията.

"Изложба в Националния археологически музей, посветена на времето на цар Самуил. Там очакваме изключително интересни артефакти, включително ще направим необходимото да заемем и лични вещи на царя и царското семейство. Една голяма юбилейна изложба, посветена на Охридската архиепископия, която е последната духовна крепост на българщината по време на Османското владичество", заяви Стоянович.

Министърът на образованието и науката Анелия Клисарова съобщи какво е подготвило нейното ведомство.

"Инициативите, които мисли да направи МОН - това е нарочен час на класния за Цар Самиул, един плакат за първия учебен ден да изпратим на всички училища и още нещо - за 3-ти март имаме инициатива за първокласниците да подготвим книжка „Защо се гордея да бъда българин", каза Клисарова.

Празненствата за отбелязването на годишнината от смъртта на българския цар ще се състоят от юли до октомври 2014 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?