Готви се нов протест срещу "Бургас-Александруполис"

Митинг срещу разполагането на буйови съоръжения в Бургаския залив по проекта за изграждане на нефтопровода "Бургас-Александруполис" ще се състои в крайморския град в четвъртък, съобщиха в понеделник организаторите от сдружение "Чисто море".

Протестът ще почне 30 минути преди публичното обсъждане на проекта в 18.00 ч., като организаторите призовават противниците на тръбатаа да участват и в публичната дискусия.

"За да се защитят интересите на всички жители на Черноморския регион, е важно да се направи наистина независима комплексна експертна оценка, която да покаже ползите и загубите от строежа на бъдещия петролопровод. Настояваме докато не бъде направена такава оценка, да не се предприемат никакви проектни и строителни действия от фирмата – изпълнител по проекта", се казва в съобщение на "Чисто море". Сдружението се ръководи от Петко Георгиев и беше учредено от жители на Поморие и Несебър, за да се противопостави на нефтопровода.

Обсъждания за проекта вече имаше в шест крайморски общини като хората се интересували предимно от колко ще им се плати, ако тръбата минава през тяхна земя, но не и от потенциалните рискове от изграждането ѝ.

Колко ще струва тръбата и как ще се финансира ще стане ясно в края на годината, каза пред Mediapool Пламен Русев от "Трансболкан Пайплайн" (ТБП) – дружеството, което ще реализира проекта "Бургас-Александруполис". Преди дни акционерите и ръководството на компанията се събраха за съвместно годишно събрание в Амстердам. "Не сме обсъждали как ще се осигури финансирането, а какви изисквания може да имат към нас банките", каза Русев.

Цената на съоръжението може да достигне 1 млрд. евро.

"Не съм чул нито една партия да се е обявила срещу проекта и не съм притеснен, че новото правителство ще се откаже от него", коментира Русев изборната победа на ГЕРБ и евентуална ревизия на енергийните проекти, подкрепяни от управлението на Тройната коалиция.

Споделяне

Още от Бизнес