Готви се протест заради разпределянето на коронабонусите в болници и спешни центрове

Готви се протест заради разпределянето на коронабонусите в болници и спешни центрове

Заради неясните критерии, по които се разпределят допълнителните възнаграждения на медицинския персонал, работил с болни от коронавирус, медици от Бургас и Горна Оряховица се заканват да организират протест след края на извънредното положение. Искането им ще е за оставката на здравния министър Кирил Ананиев, каза Климентин Милчев от Центъра за спешна медицинска помощ в Бургас пред бТВ в събота.

Напрежение започна да се появява още след първото изплащане на бонусите от 1000 лв. за месец март. Тогава сестри и шофьори на линейки, имали досег със заразата, се оплакаха, че не са получили от допълнителните средства и че не са ясни критериите, по които ръководствата на болниците и центровете решават кой да получи извънредно възнаграждение.

В Спешната помощ в Бургас допълнително възнаграждение са получили едва 37 души.  "След анализ на всички повиквания сме определили списък на служителите, които отговарят на определените критерии и те са получили тези 1000 лв", разясни директорът на Центъра за спешна помощ в Бургас д-р Асен Кърджиев.

"Пациенти с Covid-19 трябва да има в болницата, за да да ги получи персоналът тези средства , след това се оказа, че работещият с пациенти с Ковид трябва да има поне 12 часа работено, това е унизително", възмущава се председателят на синдиката на медицинските сестри Мария Николова пред телевизия "България он еър".

"Сред извънредното положение да се обявят протестни действия с едно единствено условие - оставката на министъра защото на нас търпението ни свърши", каза Климентин Милчев.

Миналата седмица от здравното министерство съобщиха, че през април общо 3700 души от здравната система са получили по 1000 лева бонус към заплатата за работа на първа линия в борбата с Covid-19 през март. Общо 4.9 млн. лв. са получили лекари, сестри и друг персонал в болниците, така и за работещите в спешните центрове, Регионалните здравни инспекции и Националния център по заразни и паразитни болести, където се намира Националната референтна лаборатория.

Според специална методика на ведомството за предоставяне на коронабонусите, броят на получаващите ги зависи от броя на пациентите с това заболяване.

Ако са лекували до 5 пациенти включително, пари получават до 40 човека медицински и немедицински персонал. Ако са лекували между 6 и 10 пациенти с коронавирус, бонуси ще получат до 70 човека медицински и немедицински персонал. При 11 и повече хоспитализирани пациенти с доказан коронавирус през отчетния календарен месец, 100 човека медицински и немедицински персонал вземат по 1000 лева.

Проблемен казус се явяват работещите в приемните кабинети на болниците, които са изложени на риск да попаднат на инфектирани пациенти, но на някои места те не са включени в разпределянето на бонусите. Рентгенови лаборанти също се оплакаха преди дни че не са включени в списъка със служителите, които получават бонуси, въпреки че снимат пациенти с коронавирус и освен това работят и със здрави пациент от другите отделения.

В някои болници е възприет подход пари да получат само пряко ангажираните лекари, сестри и санитари в инфекциозните и интензивните отделения, които изнасят най-голямата тежест. На други места обаче работещи в болниците споделят, че "на първа линия" се изкарват и хора, които нямат никакъв досег с пациенти - например от администрацията.

От МЗ казват, че решението кои служители точно да получат допълнителни средства е на директорите на болниците, които най-добре знаят кой на какво натоварване е подложен. Персоналът на някои болници обаче се оплаква, че ако повече хора са в пряк контакт със заразени, а на болницата се полага да разпредели средства между по-малко хора, възникват конфликти кой точно да ги вземе.

Споделяне

Още от Коронавирус