Готви се протестен митинг и подписка в защита на офиса на парк Странджа в Царево

Меките скали, Варвара. Сн. Александър Иванов

Инициативният комитет за възстановяване на закрития офис на Дирекция на природен парк "Странджа" в град Царево обяви началото на защитна кампания. Тя започва в Синеморец в събота на 16 август с протестен концерт, на който ще се открие и национална подписка за възстановяването на представителството в морския град, съобщиха от инициативния комитет.

До решението за протестите и подписката се е стигнало след неуспешни преговори с ръководството на парка.

На 10 август в Ахтопол комитетът се е срещнал с директора на парк Странджа инж. Петко Нанчев, с когото са обсъдили вариантите за възстановяване на работата на офиса на природния парка в Царево.

Инициативният комитет е настоял офисът да бъде възстановен незабавно, като е предложил да осигури сумите за наем на помещението (135 лв на месец). Тази възможност, както и обявените преди повече от две седмици други предложения от граждански организации да поемат издръжката на офиса до края на годината, е била отхвърлена от ръководството на Парка, без да се представят обосновани и обществено приемливи доводи.

По-нататък в съобщението си от Инициативния комитет казват:

За нас именно действието на офиса в Царево, който пряко и ежедневно в продължение на десет години работеше за устойчивото развитие на Странджанското Черноморие и опазването на неговото уникално биоразнообразие, превърна Природен парк "Странджа“ в символ на българската природозащита.

Тук за първи път гражданската инициативност успя да се пребори и премахна незаконния комплекс "Златна перла“, като секна и редица други намерения за "бетониране“ на Странджанското Черноморие – включително и спрения Общ устройствен план на Община Царево, поради който през 2009 г. България беше изправена пред санкции от Европейската комисия.

Припомняме, че двамата служители на ДПП "Странджа“, назначени в град Царево, сами са поели наема на помещението, ползвано за офис на Дирекцията до края на миналия месец, а ремонтът и обзавеждането на сградата, в която ДПП "Странджа“ планира да отвори новия си офис в Ахтопол, ще отнемат по експертни оценки не по-малко от една година.

Ето защо ИК реши да потърси последния възможен вариант за решаване на проблема – среща с ръководството на Министерството на земеделието и храните на служебното правителство, за която упълномощава Атанас Чобанов и Асен Йорданов.

На тази среща – най-късно до 16.08.2014 г. следва да се реши незабавното възстановяване на работата на офиса и да бъдат отстранени от заеманите длъжности виновниците за създадената скандалната ситуация. Ситуация, която застрашава бъдещето на Странджанското Черноморие – единствената останала небетонирана негова част (между Царево и Резово).

По-нататък от комитета пишат:

За нас ликвидирането на офиса на ДПП "Странджа" в Царево преднамерено цели да остави без надзор срещу посегателства черноморска част на Природния парк, като поставя под въпрос и изпълнението на европейския проект „Устойчиво управление и устройство на ПП "Странджа“. Приемаме, че с този скандален акт се цели в перспективен план да бъде свалена защитата върху последната опазена от бетона част на Южното Българско Черноморие.

От Инициативния комитет призовават местните общинските власти да защитят обществения интерес и да изразят своята позиция по отношение на действията на ДПП "Странджа“. От комитета казват в заключение, че "ако това не се случи, на 16 август вечерта каним всички приятели на Странджа и представители на медиите на концерт "За нашето Странджанско Черноморие“ в Синеморец, на който ще бъде прогласено откриването на Национална подписка в негова защита".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?