Готви се скрита приватизация на спортния тотализатор

Готви се скрита приватизация на спортния тотализатор

Бивша директорка в Българския спортен тотализатор (БСТ) сигнализира за готвена скрита приватизация на държавната фирма с монопол в числовите залагания.

В писмото си, разпратено в сряда до редица институции и медии, зам.-изпълнителната директорка по финансово-икономическите въпроси Нели Димитрова обвини ръководството на фирмата в недалновидни и облагодетелстващи частни фирми решения. “Пред очите ми се извършва скрита приватизация на БСТ, която се подготвя от години”, твърди тя.

Обвиненията на Димитрова са в няколко посоки. Първото е, че в работата на тотализатора се месил активно бизнесменът Манол Велев - съпруг на председателката на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Весела Лечева и съветник на президента Георги Първанов. Преди повече от месец Велев бе прострелян от неизвестни лица и в момента все още е в много тежко състояние в болницата.

Димитрова казва, че тя била длъжна да докладва всяка седмица на Велев за всяко решение от финансов характер, което се вземало в БСТ.

Втората посока са договорите и партньорствата на тотализатора с частни фирми, които, според финансовата директорка, били неизгодни за държавното дружество и облагодетелствали близки до ръководството на БСТ и ДАМС лица и дружества.

Тя дава пример с възлагането на поръчка за изработката на нова прозрачна сфера за въртене на числата при тегленето на тиражите на игрите. Според Димитрова фирма “Дейзи”, избрана без конкурс за обществена поръчка, изработила сферата, но тя не отговаряла на изискванията за сигурност и от доста време отлежавала в коридора на централата на Спортния тотализатор. За изработката фирмата взела 150 хил. лв.

Най-неудачното решение, според финансовата директорка, бил договорът с “Петрол” АД, според който петролната компания ще събира фишове в мрежата си от над 300 бензиностанции срещу 12% от приходите от залозите, направени в мрежата ѝ. Димитрова коментира в писмото си, че този договор е неизгоден за БСТ и допуска възможността контролът над разрешената му от държавата хазартна дейност да попадне в частни ръце с произтичащите от това загуба за тотализатора и печалба за частниците.  

Шефът на БТС: Проблемите са “измислени”

Потърсен за коментар, директорът на БСТ Иван Иванов заяви пред Mediapool, че проблемите, поставени от Нели Димитрова, са в голямата си степен измислени, но за тотализатора е полезно да бъде поставено отново на дневен ред състоянието и перспективите му за развитие, защото това е единствената институция, по думите му, която осигурява по-големи средства за развитието на българския спорт.

Иванов уточни, че Нели Димитрова е освободена от длъжност на 12 юли т. г. с мотив финансови злоупотреби. Ставало дума за 6 хиляди лева неотчетени командировъчни. Писмото е плод на отмъщение на уволнен служител, каза той.

Иванов отрече Манол Велев да се меси в работата на тотализатора, но допълни, че при всяка възможност съпругът на Весела Лечева е “отстоявал интересите му пред всякакви институции”. Той обаче уточни, че Лечева е изпратила Нели Димитрова на работа в тотализатора, когато се е сменило цялото ръководство на дружеството. Предишният директор на БСТ бе Ирена Кръстева, сегашен собственик на вестниците “Монитор”, “Телеграф” и “Политика”. 

За изработката на прозрачната сфера Иван Иванов каза, че е дело не на  “Дейзи”, а на друга фирма, която нямала общо с “роднинства, каквото е обвинението на Димитрова”. Според директора на тотализатора предстои доработка на сферата, за да може да се монтира в студиото на държавната телевизия, след което щяла да се използва.

“Петрол” още не събира залози, има и други оферти

За спорния договор с “Петрол” Иванов обясни, че са се спрели на офертата на петролното дружество, защото то предлагало подобен договор още миналата година. То имало готова база да поема тото-залаганията, която била проектирана още по времето, когато имало индикации, че се готви отпадане на монопола на държавния тотализатор за цифрови залози. Системата на “Петрол” се подготвяла съвместно с бившия директор на тотото Неделчо Прошков, но така и останала неизползвана.

“Петрол” още не събира залози, уточни Иванов. Той допълни, че и друг консорциум от три фирми е предложил същата услуга и е възможно и с него да бъде сключен договор. Директорът на тотото смята, че комисионната от 12% не е висока, защото тя включва и ДДС. Очакванията са при тръгването на залозите в бензиностанциите на “Петрол” те да не са повече от 1% от всички правени за тираж в страната.

Ако беше записано в закона монополното положение на БСТ в цифровите залози, нямаше да има инсинуации за скритата приватизация на дружеството, каза Иванов. Той каза, че при срещите си с частните хазартни оператори за текстовете от Закона за хазарта е било постигнато споразумение за всичко, с изключение на монопола на тотото.

Не е тайна лобисткият натиск на големи хазартни играчи и най-вече на хазартния бос Васил Божков за отпадане на монопола на тотализатора. Поради този натиск регламентирането на монопола на държавното тото не може да бъде вкарано в закон.

Дългът към Кокалис е още висящ

Пред БСТ стои и болезненият многогодишен проблем със спечеленото срещу него дело в Международния арбитражен съд в Париж от гръцката фирма “Интралот” още в началото на 90-те години. Фирмата на гръцкия милиардер Сократис Кокалис бе наета да компютъризира тотализатора, но договорът бе едностранно анулиран от БСТ като крайно неизгоден. Кокалис осъди в Париж БСТ за 10 млн. долара неустойка, но държавата сложи мораториум на плащанията.

В момента на сметката на БСТ се водят около 20 млн. долара неустойки с лихвите, призна пред Mediapool директорът на тотализатора Иван Иванов. Той каза, че държавното дружество имало някои ходове, които да му помогнат да се измъкне от изключително неприятната ситуация, но отказа да ги разкрие.       

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?