Готви се трето отлагане на смяната на касовите апарати

Бизнесът смята, че трябва повече време за изчистване на проблемите

Готви се трето отлагане на смяната на касовите апарати

Има голяма вероятност Министерството на финансите (МФ) за трети пореден път да отложи сроковете за подмяна и актуализация на касовите апарати и софтуера към тях, научи Mediapool.

Поредни промени в Наредба Н-18 се очаква да бъдат публикувани за обществено обсъждане в следващите дни.

"Не можем да коментираме темата на този етап", казаха от Националната агенция за приходите. Официален коментар не дадоха и от финансовото министерство.

За предстоящата подмяна на касовите апарати се разбра на 15 февруари 2018 г. след скандал в бюджетната комисия в парламента. Първоначално се предвиждаше тя да влезе в сила от 1 януари 2019 г. Впоследствие срокът се отложи за 31 март 2019 г.

След масов отпор на бизнеса заради проблемите, които създава промяната, финансовото министерство реши отново да отложи мярката – този път за 30 септември. Бизнесът обаче продължава да твърди, че и този срок е недостатъчен и настоява за отлагане до 31 януари 2020 г., а за електронните магазини – до 31 март 2020 г.

Въпреки че през февруари финансовият министър Владислав Горанов се зарече да няма повече отлагания и отстъпки, има вероятност това да се случи отново.

Въпросът с Наредба Н-18 бе отнесен и до Европейската комисия.

"Ако се стигне до отлагане, то ще е положителна стъпка заради постигнатия напредък в работните групи по наредбата и положителните резултати по въпросите, по които се работи - отпадане на фискалните бонове при продажби от електронни магазини с кредитни карти и софтуерната фискализация", коментира пред Mediapool Ясен Танев, председател на Асоциацията за развитие на бизнес софтуер.

Компаниите, които ползват само касов апарат, без софтуер за управление на продажбите, трябваше да са подменили апаратите си до 1 април тази година.

До 30 септември бе удължен срокът за спазване на изискванията в Наредба 18 за всички регистрирани по ДДС фирми, които ползват софтуер за управление на продажбите. Според сегашните текстове от 1 октомври те трябва да издават касова бележка с баркод, чрез която клиентите ще могат да проверяват дали съответната продажба е отчетена в НАП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес