Готви се тревожен доклад на Еврокомисията за Гърция

За голяма несигурност при изпълнение на бюджета на Гърция за 2013 -2014 г., за растежа на нейната икономика и за държавния дълг, бие тревога Европейската комисия в свой доклад, който официално ще бъде представен в четвъртък и който се базира на договореностите между "тройката" и правителството в Атина, постигнати при последните проверки на международните кредитори, пише в. "Нафтемборики", цитиран във вторник от БТА.

Изданието алармира, че тревогите на кредиторите по изпълнението на гръцката стабилизационна програма ще се засилят през есента по време на предстоящите нови проверки. Очаква се на масата да бъдат поставени две горещи теми - за това има ли дупка в гръцкия бюджет за 2013-2016 г. и колко е голяма тя, ако се установи такова нещо, ще се нужни нови мерки за икономии, а също и има ли дупка във финансирането на Гърция за 2014-2016 г., която ако също я има, ще са нужни нови кредити за страната.

Като особено значимо вестникът определя обстоятелството, че новите проверки на "тройката" ще се състоят след парламентарните избори в Германия и че поради това кредиторите нямало да бъдат толкова строги.

За опасност от нови мерки обаче алармира и финансовият министър Янис Стурнарас. "Няма да са нужни нови мерки за 2013-2014 г., ако бъдат спазени графиците и бюджетът", каза Стурнарас пред в. "Вима".

"Черната дупка" в приходната част на бюджета обаче е в размер на 1,6 млрд. евро за първите шест месеца на тази година.

Бюджетната перспектива за Гърция за 2013-2014 г. продължава да се свежда до голяма несигурност, се казва в доклада на Комисията, като се изтъква, че много плащания на данъци са прехвърлени за втората половина на годината.

Комисията подлага на съмнение и политическата воля на правителството да събере данъците, но предупреждава, че ако не бъдат постигнати целите за повишавнане на приходите, ще бъдат взети мерки,

Тревога се изказва в доклада и във връзка с намаляването на държавния дълг на Гърция. Евростат вчера обяви, че държавният дълг е възлязъл на 160,5 на сто от БВП на страната за първото тримесечие на 2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?