Готви се визита на Путин догодина - "братска дружба" плюс "конкретни проекти"

Руският посланик Макаров твърди, че няма указания да се намесва във вътрешната политика на България

Посланик Анатолий Макаров в студиото на бТВ.

Руският посланик у нас е говорил с президента Румен Радев за визита на Владимир Путин в България догодина по случай националния празник 3 март, на която обаче да се обсъдят конкретни двустранни проекти. Посланик Анатолий Макаров коментира в неделя пред бТВ, че Москва все така проявява интерес към изграждането на АЕЦ "Белене", нова мощност в АЕЦ "Козлодуй", както и проекта за газов хъб "Балкан".

С президента Румен Радев "обсъдихме, че би било много интересно и би било полезно като един символ на нашата братска дружба и тези минали изпитания по време на вековете действително да има едно посещение на президента за 140-годишнината от Освобождението на България, но това е само на теоретична основа", разкри посланикът.

На 3 март догодина се навършват 140 години от подписването на Санстефанския мирен договор.

Макаров отбеляза, че е "достойно за съжаление", че от близо 10 години в България не е идвал руски държавен глава. "Просто президентът да пристигне да пие чай или кафе с българския президент е несериозно – това е приятно, но не мога да кажа, че това е основна цел на посещението. Обсъждаме, че трябва да се подготви работната част на визитата, какво може да се подготви, да се разгледат конкретни проекти", поясни дипломатът.

След изборите може да преговаряме за АЕЦ "Белене" и да намерим инвеститор

Запитан за спрения проект АЕЦ "Белене", той коментира: "След парламентарните избори и съставянето на правителство, ако България прояви интерес за продължаване на проекта, можем да преговаряме и да намерим бъдещ инвеститор".

Не само Русия, има и други държави и фирми, които искат да строят "Белене", каза Макаров по повод на това, че България се е издължила изцяло на Русия за поръчаното, но ненужно вече оборудване след като проектът беше спрян.

Според него и "Южен поток", и "Белене", и "Бургас-Александрупулис" не са се случили само заради липсата на политическа воля. В действителност трите проекта от т.нар. "Голям шлем", сключени между Путин и бившия президент Георги Първанов, пропаднаха, защото бяха неизгодни за България, а за "Южен поток" беше ясно, че е в нарушение на европейските правила. Бившият премиер Бойко Борисов и правителството му представиха пред ЕК проект за газов хъб "Балкан", разглеждан от Борисов като мини-"Южен поток".

Руският посланик каза, че Москва има интерес към този проект:"Ние сме готови да разгледаме нашите възможности за включване в газовия хъб, но молим – дайте да видим вашите технико-икономически обосновки, плюс финансовите обосновки, да знаем, че има съответните гаранции от ЕС за реализирането на този проект".

"Черно море е едно море на дружбата"

Анатолий Макаров коментира и засиленото присъствие на НАТО в Черно море – гореща тема от предизборния дебат, по която лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова са съревновават кой е по-против.

Ако в Брюксел се вземе решение за усилване на военния компонент в Черно море, защо това трябва да ни радва, запита Макаров. Той припомни, че Русия е била обявена за "заплаха за НАТО" и военна техника пристига в Полша и прибалтийските страни.

"Черно море е едно море на дружбата", каза Анатолий Макаров. По думите му вместо натовски кораби, в него трябва да плава пътнически ферибот от Новорусийск до Варна и Бургас.

"Балансът на силите е нарушен, сега сме се върнали към мисленето от времето на Студената война", добави посланикът.

Той не коментира защо страната му се държи като агресор в "морето на дружбата" – през 2014 г. Русия анексира Крим, а няколко години по-рано нахлу в Грузия.

"Санкциите на никого не са необходими"

Посланик Макаров повтори руската позиция, че ЕС трябва да отмени санкциите срещу Русия, въведени заради анексирането на Крим и намесата ѝ в Украйна.

"Санкциите на никого не са необходими, и на вас не са необходими, и на вашата промишленост не са необходими. Помня като бях юноша българските плодове и зеленчуци, българските вина и българските цигари в Русия. Сега няма и помен от тях", каза Макаров.

Всъщност проблемът с достъпа на български стоки до руския пазар съществува далеч преди въвеждането на санкциите през 2014 г. Никое българско правителство, включително контролирано от БСП, не е успяло да постигне някакъв пробив в това отношение.

Румен Радев "ми импонира от самото начало"

Анатолий Макаров е вече от 4 месеца у нас. Връчил е акредитивните си писма на Росен Плевнелиев в края на мандата на президента: "Той отбеляза, че има голям пропуск в нашите отношения през тези 5 години. Нямаше особено близък диалог, особени посещения, икономическите отношения не бяха на необходимата висота".

Посланикът се изказа ласкаво за настоящия държавен глава Румен Радев: "Знаете ли, той ми импонира още в самото начало, когато водеше предизборната кампания, имаше много претеглени и умерени изложения". Макаров цитира и изказването на генерала пред депутатите при полагането на клетва ("Дошло е времето, когато решенията ще се вземат в България, а не зад граница") и посочи, че на нашата страна ѝ трябват силни и авторитетни политици.

Не е получавал указания да се намесва във вътрешната политика на България

За него лидерът на БСП Корнелия Нинова е "симпатична жена", която работи начело на своята партия, а Бойко Борисов е "човек със солиден авторитет".

Посланикът твърди, че все още няма близки приятели сред българските политици.

По повод разкритията, че номинацията на Румен Радев за президент е била съгласувана от БСП с Москва, посланикът коментира, че "това е елементарна политическа технология, която се използва в предизборната кампания". По думите му Радев е "държавен политик, който разбира ситуацията".

Той отхвърли информациите, че Кремъл се намесва в изборния процес у нас и се опитва да дърпа конците на вътрешната политика на България.

"Аз не съм получавал такива указания, моят предшественик също не е!", отговори през смях Макаров.

"Оставете Русия на мира, дайте да се справим с нашата си работа (…) Вие избирате президента, аз ще работя с този президент, когото ще избере българският народ", заяви още дипломатът.

Споделяне

Още от България