Готви се втора инвеститорска среща за газовия хъб

Проектът е сред топ приоритетите на европредседателството ни и политиката за газова свързаност на Западните Балкани е в негов интерес

Готви се втора инвеститорска среща за газовия хъб

Макар още да не е избран изпълнителят на предпроектното проучване за смисъла, цената и източниците за захранване на планирания газов хъб край Варна и още да не са ясни резултатите му, правителството вече подготвя две срещи, посветени на проекта, които трябва да се състоят през март и май 2018 г. по време на първото европредседателство на България. Отделно тепърва ще се проучва как ще се отрази на проекта намерението на Брюксел за промени в Газовата директива на ЕС, засягаща газова инфраструктура в руско участие

Изобщо любимият проект на премиера Бойко Борисов ще е сред топ приоритетите на европредседателството ни и страната ни ще акцентира върху газовата тема и свързаността на Западните Балкани, за да придаде допълнителна стойност на хъба "Балкан"

За една работна среща за газоразпределителния център през март и още една инвеститорска среща през май, съобщи зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на Седмата регионална енергийна конференция, организирана от България енергиен и минен форум. Той посочи, че на нея ще бъдат представени резултатите именно от предпроектното проучване, което предстои да се проведе, а в момента се оценяват деветте подадени оферти от кандидатите да извършат анализа.

Изборът на изпълнител се очаква да стане факт в скоро време. Той ще има 170 дни от подписването на договора за поръчката за 1.8 млн. евро без ДДС за да представи предпочетен бизнес модел за изграждане на хъба и проучване за потенциалните източници за захранването му с природен газ.

Разширено участие на потенциални инвеститори

В планираната за май втора инвеститорска среща за хъба се очаква по-разширено присъствие на компании в сравнение с онези, включили се в първата – през септември 2016 г., на която бе представена концепцията на проекта. Тогава участваха едни от най-големите петролни и газови и шипърски компании.

"На новата среща ще се представят първичните данни от проучването", каза Станков. Той коментира, че изпълнителят на предпроектното проучване за газовия център трябва да анализира входно-изходните потоци и капацитета на всяка една съществуваща газова връзка на страната ни и такава в развитие. Финално за председателството ни проектът за хъба  ще се обсъди на среща в София на страните участнички в  Групата на високо равнище за газова междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC)

"В министерството създаваме предпоставки "Булгартрансгаз" да получава възможно най-много приходи от Европа, за да може да финансира развитието на вътрешната мрежа и интерконекторите", посочи зам.-министърът.

Развитието на вътрешната газова мрежа е част от проекта за газовия хъб и в началото на лятото министърът на енергетиката Теменужка Петкова подписа споразумение с "Газпром" за съвместни действия в тази посока. Целта му търсене на възможност втората тръба от проекта за газопровода "Турски поток", предназначена за Европа, да захранва хъба, независимо дали това ще става по дъното на Черно море директно до Варна или по сухопътно трасе през Турция.

Преди време Борисов съобщи, че с руския газов монополист има принципно споразумение за 15.7 млрд. куб. м синьо гориво годишно за България за хъба. От "Газпром" обаче са уклончиви по въпроса.

Оценка на всички връзки и местния добив

"Извън тези 15.7 млрд. куб. м., ще се оцени и възможния капацитет на местния добив и на интерконектора с Гърция, който е висш пилотаж на преговори между две държави и три компании", каза още Станков.

Той припомни, че реализацията на газовата връзка с Гърция напредва, след като миналата сряда бе обявена обществена поръчка за инженер-консултант на проекта. Срещу 8.45 млн. евро без ДДС той ще съдейства на проектната компания "Ай Си Джи Би" при управлението на всички основни договори, включително за доставка на тръби и за възлагане на работното проектиране, строителството и доставки. Фирмите, които ще извършват тези две дейности предстои да бъдат избрани в поръчки, които ще се обявят следващата седмица, каза по време на форума енергийният министър Теменужка Петкова. Тя посочи още, че е планирано първата копка на тръбопровода да се направи в края на европредседателството ни.

По този интерконектор с капацитет от 3 млрд. куб. м., половината от който вече бе резервиран предварително от търговци на газ, се очаква да влизат договорените от "Булгаргаз" 1 млрд. куб. м. годишно от азерското находище "Шах Дениз ІІ" от 2020 г. Наскоро Баку заяви принципен интерес да увеличи доставките за България.

Като друг източник за захранване на хъбе се счита местният добив. Станков отбеляза, че в момента се провежда вторият изследователски сондаж в дълбоководния черноморски блок "Хан Аспарух", от който се очаква да потвърди обнадеждаващите данни от първия сондаж, извършен от "Тотал", ОМВ и "Репсол".

"Шел" също са изключително доволни от резултатите от проведената 3Д-сеизмика в блока "Силистар" и нейните данни. Надяваме се да се проведе и сондаж, какъвто макар и да не е заявен в първоначалната инвестиционна програма е необходим за търговско откритие", коментира зам.-министърът.

Чакат се насоки за промените в Газовата директива

Запитан от Mediapool как ще се отрази върху проекта за газовия хъб обявеното от Еврокомисията миналата седмица намерение за промени в Газовата директива Станков каза, че България очаква тълкуване по въпроса от правната служба на Секретариата на Съвета на Европа.

ЕК предложи на Европейския парламент и Съвета на ЕС да се промени определението на термина "интерконектор". Според действащата директива това са тръбопроводи, които свързват газопреносните системи на страни членки на ЕС. Еврокомисията предлага в тази категория да попадат тръбопроводите, които пресичат или обединяват границите между страните членки или между страните членки и трети страни до границите на юрисдикцията на ЕС. Тази промяна ще засегне газопроводите с руско участие и ще увеличи правомощията на Брюксел над планираното разширение на газопровода "Северен поток".

"Ние сме помолили колегите от Брюксел да се подадат информация. Първичните намерения са да се отвори Газовата директива, но очакваме да се види в каква насока и какво ще е предложението. Това също ще е акцент на европредседателството ни", заяви Станков.

По думите му като цяло газът също ще е основна тема по време на българското европредседателство. "Целта ни е да придадем особено значение за газовата свързаност на Западните Балкани", каза Станков.

Друг акцент на европредседателството на България ще е работата по досиетата на всяка държава членка по европакета "Чиста енергия", както и стартирането на пълната либерализация на електроенергийния пазар у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?