Манипулация с броя на избирателите или втори референдум по нови правила?

Готви се втори опит за сваляне на Бъсеску

Румънският Конституционен съд ще се произнесе чак през септември за валидността на референдума

Готви се втори опит за сваляне на Бъсеску

Усилията на днешните управляващи в Букурещ за отстраняване на румънския президент Траян Бъсеску очевидно продължават, въпреки че на проведения в неделя референдум се явиха по-малко от нужния за неговата валидност избиратели. Сега тези усилия са насочени в две посоки – манипулация с броя на избирателите, който служи за база при определяне валидността на референдума, и подготовка за нов референдум при променени правила.

Румънският Конституционен съд реши да отложи за 12 септември всяко едно решение във връзка с референдума на 29 юли в Румъния, предаде Аджерпрес, позовавайки се на източници от съда. Отстрочката е дадена, за да може да бъдат проучени междувременно всички избирателни списъци.

Според окончателните официални резултати на Централното избирателно бюро референдумът в Румъния за отстраняване от власт на президента Траян Бъсеску би следвало да е невалиден, тъй като на него са гласували 46,24 процента от избирателите.

Това не отговаря на условието за участие на 50 процента плюс един от имащите право на глас.

Управляващата лявоцентристка коалиция Социал-либерален съюз обаче поиска от Конституционния съд да не взима под внимание официалните избирателни списъци, обявени точно преди референдума, за да определи броя на избирателите, а неокончателни данни от преброяването през 2011 г.

Парламентът трябва да реши организирането на втори референдум, ако Конституционният съд не потвърди валидността на резултатите от референдума на 29 юли за отстраняването на длъжност на президента Траян Бъсеску, заяви същевременно заместник-председателят на групата на либералите в Камарата на депутатите Еуджен Николаеску, цитиран от Аджерпрес.

"Ако Конституционният съд избере варианта, че не са изпълнени условията за потвърждаване на резултатите от референдума, това заключение ще бъде съобщено на парламента. Мисля, че единственият възможен ход на парламента е да установи, че няма юридическа симетрия между избора и отстраняването на президента, че е необходимо допълване на законодателството, така че и отстраняването да се финализира с един втори кръг гласуване, втори референдум, независимо колко души са участвали във вота, така, както е на втория кръг на президентските избори", заяви Николаеску за Радио Франс Енетернасионал, като уточни, че това е негово лично мнение.

По-рано тази седмица премиерът Виктор Понта заяви в понеделник, че няма да бъде организиран нов референдум за отстраняването на Бъсеску. "Не питайте мен какво ще направи парламентът, но не мисля, че ще започнем отначало", заяви Понта в отговор на журналистически въпрос.

Според окончателните данни на Централното избирателно бюро, оповестени вчера, на референдума на 29 юли са гласували 46,24 процента от имащите право на глас, а според закона за да бъде признат за валиден референдумът, в него трябва да се включат най-малко 50 процента плюс един от избирателите. 87,52 процента от участвалите в допитването са гласували за отстраняването на Бъсеску, 11,15 процента са против.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?