Готви се забрана за вноса на боклук от страни извън ЕС

Готви се забрана за вноса на боклук от страни извън ЕС

"Готви се заповед за забраняване на вноса на отпадъци от Турция и от страни, които не са членки на ЕС", заяви служебният екоминистър Асен Личев пред БНР във вторник. По думите му се подготвят и заповеди за забрана на транзита на отпадъци през България, с изключение на този между Румъния и Гърция, както и за превоза през териториалното ни море.

"Въобще не ме интересува (дали ще засегна бизнес интереси). Над мен не стои политическа сила или мафиотска структура, която да ми диктува", каза още той.

Още миналата седмица Личев каза, че още при встъпването си в длъжност е искал да издаде заповед за спиране въобще на вноса на отпадъци в страната, но се е оказало, че това е невъзможно заради европейското и съответно националното законодателство.

Сега обаче планира това да стане за боклуците от държави извън Европейския съюз.

"Аз съм готов не за кръгова отбрана, а за кръгова атака", отвърна той на въпрос дали няма да бъде нападнат от бизнеса, който има интерес от вноса на отпадъци за рециклиране или изгаряне.

"Ние тук се имаме извор на отпадъци от нерекултивираните и незаконните сметища. Нека първо да обработим нашите отпадъци, за да не ни съди Европейската комисия, преди да чистим тези на съседните ни държави" призова той.

"Всички ми казваха, че нямам правно основание да спря вноса на боклук за изгаряне. Всъщност има основание, но е било пропуснато при издаване на комплексните разрешителни на инсталациите за горене на такива отпадъци", отбеляза екоминистърът.

Околната среда не е търговска стока, а наследство, което трябва да пазим, каза още Асен |Личев. Според него най-наболелият проблем за околната среда у нас е незаконното строителство по Черноморието.

"Понеже никой не е смеел за издаде заповеди за защитени територии на Алепу и Карадере съм разпоредил такива по най-бързия начин да се издадат, за да се констатират нарушения на екологичното законодателство при издаването на мафиотските разрешителни за строителство и да се вземат мерки", заяви още той.

"Заварих банкрутирало министерство и дълговременно неизпълнение на служебните задължения", повтори Личев, който миналия петък обяви, че заварва недостиг на 10 млн. лв. по бюджета на екоминистерството и ударно договаряне на средства от Предприятието за управление на дейностите по опазването на околната среда (ПУДООС), надхвърлящи значително одобрения бюджет на екофонда. Той допълни, че в момента се извършва финансова проверка на всички подписани договори от ПУДООС, както и одобрените от предишната власт проекти за евросубсидиране. След което ще бъдат обявени проектите с установени нарушения.

"На мен ми миришеше на корупция като гражданин и като станах министър започнах да търся къде повече ще ми замирише. И искам оценка на корупционния риск при различните нива, но се оказва, че я няма методиката за оценка на корупционния риск, която трябва да се изготви от КПКОНПИ. Така няма как да се регистрира от къде мирише. Нямало образувани дисциплинарни производство и разбрах, че темата с корупцията въобще не е стояла сериозно. Дори напротив – там не е трябвало да има борба с корупцията", коментира Личев.

Споделяне

Още от Бизнес